bizar beest: parasitaire ex-wolf

Elmar Veerman
Besmettelijke kankercellen die honden al 11 duizend jaar het leven zuur maken, is dat niet eigenlijk een aparte diersoort?

Je leert op school dat uit eenvoudige levensvormen steeds complexere soorten ontstonden, maar het kan ook anders. Er bestaan eencellige ziekteverwekkers die afstammen van dieren met miljarden cellen en soms zelfs vier poten. Of nou ja, ze worden meestal 'besmettelijke kanker' genoemd en niet als aparte diersoorten gezien. Wetenschappers vinden er steeds meer, nu ook eentje die op een andere soort parasiteert dan degene waaruit hij ontstaan is. Dan ben je als kanker echt voor jezelf begonnen. En een nieuwe diersoort geworden.

 

Het eerst ontdekte voorbeeld is een kankercel die al elfduizend jaar van hond op hond overspringt, meestal tijdens de seks. Zijn DNA is in die tijd volkomen overhoop gehaald. Maar het blijft een feit: de voorouders van dit parasitaire beestje waren wolven. Ik schreef er een paar jaar geleden een artikel over, toen net was aangetoond dat de parasiet steeds nieuw DNA steelt van de honden die hij lastigvalt.