Bizar beest: slimme poetslipvis

Elmar Veerman
bizar beest dieren natuur
Poetslipvissen runnen wasstraten voor vissen, en kennelijk moet je daar erg slim voor zijn.

Op een koraalrif weet elke vis waar je moet zijn als je niet lekker in je vel zit: bij de poetsvissen, die altijd op dezelfde plek bivakkeren. Die elegant gestreepte visjes doen een dansje om je te verwelkomen en gaan dan aan de slag. Ze verwijderen parasieten van je huid, checken je kieuwen en poetsen desgewenst je tanden - je kunt daarvoor zelfs als mens bij ze terecht

 

Een bijzonder visje was het dus al. Maar nu blijkt het nog een streepje voor te hebben op andere rifbewoners: de gewone poetslipvis kan zichzelf in een spiegel herkennen. En dat is een vermogen dat veel intelligentie vereist. Lang dachten mensen dat zij de enigen waren die dit konden - wat achteraf gezien eerder een gebrek aan intelligentie verraadt - maar inmiddels weten we dat allerlei zoogdieren kunnen begrijpen dat hun spiegelbeeld toont hoe ze er zelf uitzien. Dat een lullig visje het ook lijkt te kunnen, is een grote verrassing. 

 

Je leest er meer over bij I Fucking Love Science, een site die zichzelf tegenwoordig alleen nog met een afkorting aanduidt en die naast de interssante wetenschapsweetjes vooral volgeplempt staat met clickbait.