fans van het eerste uur

Cecile Elffers
foto geschiedenis portretten
Deze fantastische foto's van Britse voetbalsupporters in de jaren zeventig lagen ergens te verstoffen op zolder, maar worden nu in ere hersteld.

Toen fotograaf Iain S.P. Reid in 2000 overleed, ontdekte zijn familie pas wat een geweldige foto's van Manchester United- en Manchester City-fans hij had gemaakt in de jaren 1976-1977. In samenwerking met de nostalgiesite Flashbak wordt er nu gewerkt aan een fotoboek, en het publiek helpt mee om te duiden welke Mancunians er allemaal op de foto staan.

 

En wat een foto's zijn het! Hier zie je Britse working class zoals die in de jaren zeventig was – met alle mogelijke leeftijden en kleuren – in een tijd dat voetbal nog niet vercommercialiseerd was. Iedereen maakte zijn eigen fan-outfits, soms carnavalwaardig. Wat vooral opvalt is hoe open en eerlijk de portretten zijn; de fotograaf legde de supporters duidelijk met liefde en aandacht vast.

 

Bekijk de foto's via de link onderaan deze tip bij Flashbak. Je kunt het project ook volgen via deze Facebookpagina, en/of prints kopen in de online winkel van Flashbak.