bizar beest: 'kleine' zwarte dolfijn

Elmar Veerman
bizar beest dieren wetenschap
Een zoogdier van ruim zes meter lang is pas sinds deze week officieel erkend door de wetenschap.

Bij dolfijnen denk je meteen aan de tuimelaar, die ene soort die in alle films en zeezoogdierparken de show steelt. Maar er zijn er meer. Tientallen. En die lijst is deze week langer geworden. Met een flinke soort bovendien: de zwarte spitssnuitdolfijn is ruim zes meter lang. Zijn wetenschappelijke naam: Berardius minimus. Omdat-ie zo klein is. Ja, echt.

 

Terwijl de wetenschap van niks wist, waren Japanse walvisvaarders al eeuwen op de hoogte van zijn bestaan. In 2016 meldden Japanse en Amerikaanse onderzoekers dat ze de zaak eens goed hadden uitgezocht, en inderdaad, deze dolfijn was anders dan de soort waar hij meestal voor werd versleten, de veel grotere en grijzere eh... zwarte dolfijn (achteraf gezien niet zo'n handige naam) die ruim 12 meter lang kan worden. Dat is zo lang als een schoolbus. Een dolfijn! Maar dat terzijde, hoe bizar ook.

 

Voor de nieuwe zwarte spitssnuitdolfijn echt een wetenschappelijk paspoort kon krijgen, moest er nog van alles uitgezocht worden, en dat is nu dus gebeurd. Wil je de details weten, lees dan het wetenschappelijke artikel. Ben je een normaler mens, klik dan op de link hieronder.