Bizar beest: pistoolgarnaal

Elmar Veerman
bizar beest natuur intrigerend
Pistoolgarnalen hebben een verbijsterend wapen aan boord. Een echt pistool verbleekt erbij.

Als je een pistool afschiet, kun je maar beter je oren beschermen, want de knal is al gauw 150 decibel. Een pistoolgarnaal kan ook knallen, onder water. Hoe hard? Nou eh... ruim 210 decibel. En let wel: om geluid 10 decibel harder te laten klinken, heb je 10 keer zo veel energie nodig. Een pistoolgarnaal steekt dus een miljoen keer zo veel energie in zijn knal als een pistool.

 

Die knal produceert hij door z'n grootste schaar plotseling in de klappen. En dan gebeuren er rare dingen. Er ontstaat een bel, die weer inklapt, waarbij de temperatuur eventjes zo hoog is als aan het oppervlak van de zon. Daar ontstaan zelfs lichtflitsen bij. En een schokgolf, die prooien kan doden en belagers afschrikt.

 

Er zijn trouwens honderden soorten pistoolgarnalen, zolang er nog koraalriffen bestaan tenminste. Hierboven zie je een soort die vorig jaar pas is ontdekt en vernoemd is naar de band Pink Floyd. Er is nog veel meer fascinerends te vertellen, klik maar op de link. Daar vind je ook video's die met hogesnelheidscamera's zijn gemaakt. Helehogesnelheidscamera's.