Bizar beest: de dekenoctopus

Elmar Veerman
Als je ooit een rode zijden sjaal in zeewater ziet zweven, wees dan niet verbaasd als hij een wolk inkt naar je spuit.

Allereerst mijn excuses voor het lullige zwartwitplaatje uit het jaar 1823 hierboven. Dekenoctopussen worden niet zo gek vaak gezien, en alle foto's die ik vond hadden nogal last van copyright. Maar niet getreurd, je kunt zo meteen een goede video van het beest zien. Een vrouwtje, want het mannetje is minder spectaculair. En 40.000 keer zo klein, wat dan wél weer spectaculair is. Krijg je ook te zien.

 

Mevrouw dekenoctopus laat het normaal niet zo breed hangen, maar als ze zich bedreigd voelt, gebeurt er iets wonderlijks. Ze spreidt twee van haar armen en ontrolt een gigantische ragfijne lap weefsel, wel tien keer langer dan zijzelf. Of nee, dat ís ze zelf. Enfin. Is dat niet genoeg om de aanvaller af te schrikken, dan kan ze nog inkt spuiten, niet zo bijzonder voor een octopus. En als dat ook niet helpt, laat ze die twee armen met deken en al los en gaat ze er vandoor.

 

Ook nog leuk om te weten: meneertje dekenoctopus beschermt zich door te zwaaien met een tentakel van het vreselijk giftige Portugees oorlogsschip en seks is voor hem het afbreken van een tentakel met zaadcellen, die het verder zelf uitzoekt met mevrouw. Lees er alles over en bekijk vooral het filmpje op Wired.