bizar beest: verbijsterende paradijsvogel

Elmar Veerman
bizar beest
Het is in deze tijd van nepnieuws goed om te benadrukken: paradijsvogels zien eruit als fantastische verzinsels, maar zijn helemaal echt.

Het was mij tot nu toe ontgaan, maar vorig jaar werd een knotsgekke  nieuwe paradijsvogel ontdekt. Eigenlijk dubbel en dwars een eigen Koostip waard. Maar er is nog meer paradijsvogelnieuws, dus ik stop hem toch maar even als extraatje in deze - lees er hier over en bekijk de video. Want een andere paradijsvogel steelt deze week de show: de arfakparotia. 

 

Die heeft de hoofdrol in een promotievideo van Our Planet, de nieuwe natuurserie op Netflix. Schijnt fantastisch te zijn, die serie, omdat hij de pracht van de natuur minstens zo goed laat zien als de beroemde series van de BBC. En dat is geen toeval, want de makers zijn ook grotendeels dezelfden, inclusief de voice-over van de hoogbejaarde Sir David Attenbourough. Verschil is wel dat deze serie niet onder stoelen of banken steekt dat veel van die pracht op het punt staat voor altijd te verdwijnen.

 

Maar die paradijsvogel dus. De clip opent met het achteloos tonen van een tweetal soorten waarvan je ogen wijd open gaan, en dan komt de Arfakparotia. En die... nou ja, die moet je dus zien. Echt. Klik.