Bizar beest: de bilby

Elmar Veerman
bizar beest dieren video
De grote langoorbuideldas heet hij bij ons, maar de Australiƫrs noemen hem bilby. Die naam past veel beter bij dit koddige beestje.

Heb je eigenlijk wel eens van buideldassen gehoord? Tot de Europeanen er voet aan wal zetten, leefden er in Australië allerlei soorten van. Daar is weinig meer van over, doordat de rode vos, het konijn en de huiskat werden geïntroduceerd door Britten die net zo fijn wilden kunnen jagen en aaien als in hun thuisland. De varkenspootbuideldas, de woestijnbuideldas, de kleine bilby: ze bestaan niet meer. De grote bilby is op het nippertje gered, en gelukkig maar.

 

Want wat een dier! De bilby lijkt een groot uitgevallen konijn met kleine kraaloogjes, een lange zwart-witte staart, een spitse snuffelsnuit en een achterstevoren gemonteerde buidel. Hij graaft holen, en dat is waarschijnlijk de reden dat de buidel van achteren opent, en niet van voren. Anders zou hij binnen de kortste keren vol aarde zitten, is het idee. Lees meer over dit bizarre beest en bekijk een kort dierentuinfilmpje via onderstaande link.