Moeders die niet 'dolgelukkig' zijn

Cecile Elffers
podcast psychologie taboe
De podcast Zwarte Muisjes gaat over de psychische problemen waar zwangere en pas bevallen vrouwen mee kunnen kampen.

Koos tipte je laatst de podcast Under the Influence with Jo Piazza, waarin je alles hoort over de perfecte wereld van momfluencers, wier levens – zelfs als die worden gepresenteerd als 'raw' of 'imperfect' – om door een ringetje te halen zijn. Het blije ideaalbeeld waar moeders aan (denken te) moeten voldoen is de laatste jaren door social media nog onhaalbaarder geworden. Des te belangrijker dat er meer aandacht komt voor de keerzijde van de medaille: de ontreddering die jonge moeders en zwangere vrouwen óók kunnen ervaren.

 

Maar liefst een op de tien moeders krijgt te maken met postnatale psychische problemen: depressies, angsten, PTSS of zelfs psychoses. Toch denken vrouwen die dit overkomt vaak dat ze de enige zijn en worden ze verteerd door schaamte en schuldgevoel. Een baby krijgen hoort toch een roze wolk te zijn, waarbij alles vanzelf op zijn plaats valt? Niet voor niets staat er op geboortekaartjes toch 'Wij zijn dolgelukkig'?

 

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte Maarten Dallinga (Verstrikt) samen met researcher Denise Hilhorst de podcast Zwarte Muisjes. Hierin is de hoofdpersoon Sanne: na de geboorte van haar nu vierjarige zoon kreeg ze een postnatale depressie, nu is ze zwanger van een dochter. Zal het deze keer beter gaan? Dat is de grote vraag voor Sanne en haar vriend.

 

Maar we ontmoeten ook een heleboel andere jonge moeders die ervaring hebben met dit type psychische problemen. Marieke bijvoorbeeld, die na de bevalling van haar dochter in een gesloten kliniek werd opgenomen met een psychose. En Maria: zij zit op dit moment midden in een postnatale depressie.

 

Open en eerlijk delen de vrouwen – plus partners – hun lastige gevoelens en ervaringen, in de hoop dat het taboe geslecht wordt. Een moedige en belangrijke podcast, waarvan de eerste aflevering nu online staat.