bizar beest: slurfbuidelmuis

Elmar Veerman
bizar beest dieren video
Welk zoogdier baart jonkies die minder dan vijf milligram per stuk wegen? Ja, er is wel meer dat je niet weet over de slurfbuidelmuis.

Ooit van de honey possum gehoord? Of in het Nederlands: de slurfbuidelmuis. Je mag ook honingbuidelrat zeggen. Zoals alle buideldieren verlaten jonge slurfbuidelmuisjes de baarmoeder als ze nog maar heel klein en weinig ontwikkeld zijn om vervolgens de buidel op te zoeken. Maar deze zijn wel heel verschrikkelijk minuscuul. Vijf milligram of zelfs minder. Dat is het gewicht van een mier. Geen enkel zoogdier wordt kleiner geboren.

 

Slurfbuidelmuizen komen alleen voor in het zuidwestelijkste puntje van Australië, en leven daar van nektar en stuifmeel. Ze zijn helemaal gespecialiseerd in het verzamelen daarvan, en de bloemen waarop ze foerageren zijn aangepast aan hen. Geheel onbedoeld heeft dat evolutionaire samenspel geresulteerd in knetterschattige diertjes waar je hart meteen van smelt. Daar doet het feit dat de mannetjes van alle zoogdieren relatief de grootste testikels hebben - 5 procent van hun gewicht - maar weinig aan af, toch? Enfin, kijk zelf maar.