bizar beest: rode kersteilandkrab

Elmar Veerman
bizar beest
Het zijn de donkere dagen, dus we gaan naar Christmas Island voor een gezellige geleedpotige.

Op Christmas Island, een klein eiland ten noorden van een groter eiland dat ten noorden van Tasmanië ligt, wat ten zuiden van Australië ligt, zijn dit natuurlijk helemaal niet de donkere dagen voor Kerst. Het is er zomer, de dagen zijn lang, en de baby's worden binnenkort weer verwacht. Honderden miljoenen baby's. Hun moeders hebben ze met honderden miljarden tegelijk in zee gedumpt, maar dat zijn de kleintjes die nog leven na een maand wel zat, dus dan komen ze met z'n allen weer aan land, als een levend roze tapijt.

 

Ik heb het natuurlijk over de rode landkrab, die alleen voorkomt op het piepkleine Christmas Island (nou ja, om eerlijk te zijn ook nog op de Cocoseilanden). Maar dan wel in gigantische aantallen. Dat kon binnenkort wel eens anders worden, want de hazewindmier, een recente Afrikaanse immigrant, maakt de krabben het leven zuur.

 

Enfin, tijd om te gaan kijken naar de moederkrabben die in extase hun kroost in zee schudden, onder begeleiding van een nog niet helemaal grijze sir David Attenborough. Wil je daarna ook nog zien hoe de baby-invasie eruitziet - en geloof me, dat wil je - dan moet je dit filmpje even bekijken.