Ontsnap jij uit het internet?

Leonieke Verhoog
internet games intrigerend idealisme
Leuk uitje in covidtijden: de online escaperoom ‘I want to delete it all, but not now’. 

Met je vrienden vorm je een team en vervolgens bestuur je online een echt mens, in een echte fysieke escaperoom in het kunstcentrum Tetem in Enschede. Deze assistent heeft daar een telefoon op het hoofd en vormt jouw ogen, oren en handen. Je mag alles vragen: kijk onder het bed, draai dat schilderijtje eens om, wat staat er op dat boek?

 

In een 60 minuten durende ervaring wordt je via fysieke en digitale puzzels geconfronteerd met persoonlijke dilemma’s over zaken als online verslaving, privacy en verantwoordelijkheid. Het verhaal van de escaperoom speelt zich af in de kamer van de vermiste internationale student Rosa Aringa. Als privédetective ga je op zoek naar de antwoorden achter haar vermissing.

 

De escaperoom is gemaakt door mediakunstenaar Roos Groothuizen. Zij stelt met haar werk de eindeloze perikelen van het internet aan de kaak en strijdt zo voor digitale mensenrechten. Ze maakte eerder The Consulate of Google met datapaspoorten, het Potentieel Dagblad met nieuws en nepnieuws en The Black Box Bellagio: een casino waar je betaalt met je identiteit in plaats van geld. Met haar werkt hoopt ze de problemen van de ondemocratische kant van het internet tastbaar te maken. Zelf is ze overigens ook nog deels in de macht van techgiganten; ze noemt zichzelf in een interview met PublicSpaces ‘flexidigitariër’.

 

De escaperoom I want to delete it all, but not now is nog te spelen tot en met 5 september 2021. Reserveer hem via de link hieronder; je kunt daar ook meer lezen over het project.