Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van donoren tot oren

Sport's Strangest Crimes: Trillion Dollar Conman

Wie het Engelse voetbal een beetje volgt, zal niet snel Notts County noemen als de club uit Nottingham. Want dat is natuurlijk het veel grotere en betere Nottingham Forest. Maar de Notts hebben al sinds 1862 zeer trouwe fans, die tegen de klippen op blijven geloven in kansen voor hun club.

Geen wonder dus dat iedereen door het dolle heen was toen zich in 2008 een investeerder meldde die grootse plannen had met de 'eksters', zoals hun bijnaam luidt vanwege hun zwartwitte tenue.

De fans die aandelen hadden, verkochten die massaal in ruil voor een glorieuze toekomst. Er was alle reden voor optimisme, want de legendarische trainer Sven-Göran Eriksson werd ingehuurd om de Notts naar de Premier League te leiden.

Je voelt 'm al aankomen. Het liep anders. De club bleek het slachtoffer van een ongekend slimme oplichter. Je hoort het verhaal in deze zesdelige BBC-podcast. Wie niet van voetbal houdt kan rustig inschakelen, want presentator Alice Levine weet er zelf ook niks van. Dat hoeft ook niet, want dit spectaculaire verhaal voert je naar Bahrein, Noord-Korea en nog een aantal onfrisse oorden. 

O ja, en wie denkt: waar ken ik die Alice toch van? Zij is dat lachebekje van My Dad Wrote a Porno.

Dead eyes

Acteur en comedian Connor Ratliff timmerde rond het jaar 2000 aan de weg in de filmwereld. Hij bemachtigde zelfs een rolletje in de door Hollywoodster Tom Hanks geregisseerde WOII-dramaserie Band of Brothers. Maar kort voor de opnames kreeg hij te horen dat ze toch voor iemand anders kozen. Hanks zou over hem hebben gezegd dat hij 'een doodse blik' had. Ratliff was er kapot van, maar maakte er een succesvolle podcast over. In de 31ste aflevering zitten de twee eindelijk tegenover elkaar. 

Het was voor Ratliff een enorme teleurstelling en hij keerde de showbusiness daarna jarenlang de rug toe. In de podcast Dead Eyes probeert hij uit te vissen wat er precies gaande was bij dit bizarre ontslag, en sprak ondertussen met mensen uit het vak over kansen, teleurstellingen en ambities.

De aanstichter van het hele drama kwam echter nooit aan het woord. Tot nu. Hanks stuurde zelf een e-mail, waardoor ze na dertig afleveringen eindelijk tegenover elkaar komen te zitten. Hoe dat ging, hoor je in deze laatste aflevering. 

Biohacked

In 2015 lag er voor Amber een DNA-test onder de kerstboom. Dat cadeau zette haar hele leven op z'n kop. Want inderdaad, Amber bleek niet te zijn wie ze dacht dat ze was. Die ontdekking had grote gevolgen. 

Dankzij DNA-databanken blijven goed bewaarde familiegeheimen niet langer geheim. We kennen de verhalen inmiddels, over dokters die voor god speelden en met hun eigen zaad een leger aan nageslacht produceerden.

In de podcast Biohacked gaat het niet over zo'n dokter, maar over het hele systeem van de vruchtbaarheidsindustrie, en hoe er decennia lang gerommeld en gerotzooid kon worden zonder consequenties. De babybusiness is lucratieve handel en over de ethische kant van de zaak maakten maar weinig betrokkenen zich druk.

Biohacked is geen klinische onderzoeksjournalistiek, maar vertelt de aangrijpende, grappige en verdrietige verhalen van donorkinderen, donoren, ouders en andere partijen op een onconventionele manier. Zo neemt presentator TJ Raphael Amber mee naar een boerderij waar koeien worden geïnsemineerd. 

Oorwerkers

Je zou kunnen zeggen dat het cirkeltje rond is bij de podcast Oorwerkers: afstuderend student Femke Veltenaar gaat in gesprek met gevestigde podcastmakers over de (redelijk nieuwe) wereld van audio. Want ja, iedereen kan een microfoon uit z'n zak toveren en de boel opnemen, maar hoe maak je nou een podcast die werkt?

In de achtste aflevering (te luisteren via de knop hieronder) gaat Femke in gesprek met Domien Verschuuren (o.a. van Man man man, de podcast) die eigenlijk al podcasts maakte vóór hij radio-dj werd. Maar ook spreekt ze met Chris Bajema van Man met de microfoon. Hij was een van de eerste zelfstandige podcastmakers, en daarmee ook de eerste die op zoek ging naar een verdienmodel van audioverhalen. Allemaal lekker educatief, maar gelukkig ook met de nodige afwisseling: zo heeft het zusje van Femke, Aafke, een eigen rubriek en beantwoorden de gasten vragen uit de heuse Glazen Grabbelpot.

Kortom: een grote bron van informatie en inspiratie voor makers in spé, en een leuk kijkje in de keuken van je favoriete podcast. Allemaal te beluisteren in, jawel, je favoriete podcast-app.

Hey Paul

Een beproefd podcastgenre is de 'zonderlinge zoektocht': de presentator gaat op zoek naar de oplossing voor een origineel, grappig of buitenissig probleem. Radiopresentator Michèle Cuvelier van de Vlaamse zender Studio Brussel past het toe in haar nieuwe podcast Hey Paul

De Paul in kwestie is ex-Beatle Paul McCartney, van wie Michèle op haar veertiende in de ban raakte. Dat hij een halve eeuw ouder is dan zij maakt haar niet uit, zijn muziek raakt haar 'tot in het putteke van haar ziel'. Ze heeft één belangrijke vraag aan Paul: 'how do you let it be?' Want de boel lekker loslaten, daar heeft Michèle nogal moeite mee. 

Geheel 'op zijn podcasts' leidt haar zonderlinge zoektocht haar langs allerlei zijpaden en persoonlijke inzichten. 'There will be an answer', zingt Paul in 'Let it be'. Maar gaat Michèle haar antwoord krijgen? Je hoort het in deze vrolijke vijfdelige serie. 

meer podcasttips