Vijf nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids. Met deze keer onder meer een onthullend gesprek tussen Miljuschka Witzenhausen en haar moeder Astrid Holleeder.

Heavyweight: Rachel and Jon

We tipten de beroemde podcast Heavyweight al vaker, maar brengen hem graag opnieuw onder je aandacht. Na wat tussentijdse corona-updates is er namelijk weer een écht seizoen en dat is ijzersterk. De afgelopen afleveringen heb ik al gelachen, gehuild en me verwonderd over een aantal prachtige emotionele geschiedenissen in het genre 'oud zeer', met alleen maar puike teksten en ingenieuze verhaalstructuren.

De nieuwste aflevering gaat over Rachel en Jon. Hun ouders, Judy en Alvin, gingen uit elkaar toen de kinderen nog klein waren. Jon bleef bij Judy, maar Rachel vloog met Alvin mee naar de andere kant van de Verenigde Staten. Broer en zus misten elkaar hun hele jeugd lang en vragen zich vijftig jaar later af hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. Hoe kreeg hun vader Alvin – een sterpsycholoog – de voogdij over Rachel? En waarom liet hij Jon vallen als een baksteen?

Dat blijkt een huiveringwekkend verhaal, vol manipulatie, geschriftvervalsing en het brainwashen van een kind. Beluister het via de link hieronder. Voor een wat luchtigere maar even sterke aflevering, check de voorlaatste Heavyweight: ‘Bobby’, over een gênant slechte McDonald's-commercial.

Familiegeheimen - de Podcast

Eigenlijk was presentatrice Miljuschka Witzenhausen gefrustreerd dat het boek van haar moeder minder aandacht kreeg dan de andere genomineerden voor de NS Publieksprijs. Astrid Holleeder kan nu eenmaal niet komen opdagen in talkshows, omdat ze permanent is ondergedoken. Dankzij haar zit haar broer Willem nu levenslang in de gevangenis, maar nog steeds is ze haar leven niet zeker. 

Daarom besloot haar dochter haar te interviewen en het resultaat is deze bijzondere eenmalige podcast. Miljuschka vroeg haar volgers wat ze van Astrid willen weten en selecteerde daaruit de vragen die niet zozeer over het proces en de bedreigingen gaan, maar meer over haar dagelijks leven.

Wat opvalt in het intieme gesprek is dat haar zware leven van Astrid bepaald geen kouwe heeft gemaakt – regelmatig zitten de twee te snotteren. Verder komt Astrid over als een intelligent en warm persoon die onmogelijke keuzes heeft moeten maken. En we krijgen antwoord op de brandende vraag: waarom heeft ze haar (dyslectische) dochter Miljuschka genoemd?

Kleine jongens steken niet

In augustus werd op een drukke stranddag een negentienjarige rapper met de bijnaam Chuchu neergestoken bij de pier in Den Haag. Kort daarna overleed hij in het ziekenhuis. Zijn dood werd direct in verband gebracht met geweld onder rivaliserende drillrapgroepen. Deze jeugdbendes uit de grote steden maken elkaar niet alleen af met woorden op YouTube en Snapchat, maar ook met echte messen. 

Journalisten Hassan Bahara en Nadia Ezzeroili doken namens de Volkskrant in de drillrapscene. Niet alleen in artikelvorm, maar ook in deze driedelige podcast. In Kleine jongens steken niet onderzoeken ze wat de jongens drijft, hoe het zo ver gekomen is en waar het extreme geweld vandaan komt.

Je merkt aan de podcast wel dat hij gemaakt is door schrijvende journalisten. Hij komt wat langzaam op gang, maar de details en uitspraken die erin zitten zijn soms ronduit schokkend. Drillrap is duidelijk meer dan kattenkwaad, en niemand weet grip te krijgen op de losgeslagen jongens. 

Goodbye to all this

Sophie, Russell en hun twee dochters van 10 en 8 leiden een alledaags leven in een voorstad van Sydney. Als Russell klaagt dat hij zo moe is, vindt Sophie dat vooral irritant. Wie is er niet moe? Ze lacht erom met haar vriendinnen, met wie ze wekelijks afspreekt in een koffietentje tegenover school om lekker ongestoord over hun mannen te zeuren.

Maar Russell is niet zomaar moe. Hij heeft longkanker en gaat dood. Daarover heeft Sophie deze podcast gemaakt, die ondanks het zware onderwerp heel erg mooi is. Sober verteld, zonder overdreven melodrama en met prachtige muziek. In Goodbye to all this, gemaakt voor de BBC, vertelt ze over haar alledaagse, doodgewone leven dat zomaar ineens afgelopen was.

The Orgasm Cult

De gemeenschap genaamd One Taste was een tijdlang helemaal hip in de wellnesswereld. Tot bleek dat er een sekte-achtige cultuur heerste van onderdrukking, intimidatie en piramidespelstructuren. Het hele idee waar oprichter Nicole Daedone wereldfaam mee behaalde, draait om het aaien van de clitoris van een vrouw, precies 15 minuten lang. Dat wordt orgasmic meditation genoemd. 

BBC-journalist Nastaran Tavakoli-Far duikt in deze ongure praktijken, en al in de eerste aflevering komt er iemand klaar. Maar deze podcast is niet alleen seks en sensatie: in de andere afleveringen gaat ze op onderzoek uit naar onder meer het vrouwelijk orgasme en de wellnessindustrie. Daarmee pluist ze uit hoe deze vingerbeweging zo groot heeft kunnen worden. 

meer podcasttips