De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met een spannende aflevering van This American Life, de beste afleveringen van Criminal en podcasts over digitale cultuur.

This American Life: The Feather Heist

In 2009 werden er 299 zeldzame opgezette vogels gestolen uit het Natural History Museum in het Britse Hertfordshire. De dader werd bleek een bedeesde 22-jarige Amerikaanse jongen. Hij stal de vogels om de veren te verkopen aan mensen die voor hun hobby kunstig lokaas voor zalmen uit de Victoriaanse tijd namaken. 

De dief was zelf ook een talentvolle zalmvliegenknoper en bovendien een fanatieke fluitist. Hij wilde de opbrengsten van zijn inbraak gebruiken om een gouden fluit te kopen. Je staat nu waarschijnlijk met je oren te klapperen, dus het is tijd om snel je koptelefoon te pakken. Schrijver Kirk Johnson zocht de hele zaak tot op de bodem uit en vertelt het verhaal in deze geweldige aflevering van This American Life. 

Reply all

Reply All stelt maar zelden teleur. Deze podcast neemt het internet als startpunt voor het vertellen van bijzondere verhalen waar soms maanden research voor is gedaan. Top-afleveringen op mee te beginnen zijn Shine on you crazy GoldmanOn the inside en Boy in photo

Chips with everything

Iets meer op het nieuws zit deze podcast van The Guardian over digitale cultuur. Met thema's als smart cities, gameverslaving en virtuele beroemheden. 

Note to self

The tech show about being human, is de ondertitel van deze gevarieerde podcast van de sympathieke gastvrouw Manoush Zomorodi. Wat doen wij met nieuwe technologie en wat doet die technologie met ons? Luister bijvoorbeeld de aflevering over tien jaar de iPhone. 

Criminal

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Wij helpen je daarmee. 

De heerlijke stem van Phoebe Judge is al bijna honderd afleveringen te horen in deze serie over misdaad in de allerbreedste zin van het woord. Want je kunt in Criminal de gekste zaken voorbij horen komen: van een historische zaak over een gestolen poedel tot gruwelijke moordzaken waarbij hele gezinnen worden afgeslacht. Het fijne is dat elke sensatiezucht ontbreekt, en dat Judge altijd een onverwachte draai weet te geven aan het verhaal.
Begin eens met deze afleveringen:

Bully
Het kleine stadje Skidmore in Missouri werd in de jaren zeventig geterroriseerd door Ken McElroy. Iedereen was als de dood voor hem en hij kon ongehinderd zijn gang gaan. Totdat de stad er genoeg van had en het recht in eigen hand nam.

Money Tree
Axton Betz-Hamilton was elf jaar toen de identiteit van haar ouders werd gestolen, met alle rampzalige gevolgen van dien. Toen ze ging studeren, bleek ook haar identiteit gestolen te zijn. Ze ging op onderzoek uit en ontdekte wie de dader was.

The Manual
In 1993 werd een gezin vermoord. Een op zichzelf al gruwelijke zaak die dankzij de vondst van een handleiding zo’n absurde wending nam dat rechtenstudenten zich tot op de dag van vandaag over deze kwestie buigen.