De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met Beautiful/Anonymous, Revisionist History en de leukste datingpodcasts.

Beautiful/Anonymous: Prison Bound

Stel: over ongeveer twee dagen stap je in je auto om naar de gevangenis te rijden. Eenmaal daar moet je een straf van vier jaar uitzitten. Wat doe je dan met je laatste sprankje vrije tijd? Waarschijnlijk staat een podcast bellen niet echt hoog op je lijst, maar dat is precies wat een vreemdeling laatst deed in Beautiful/Anonymous. In deze podcast telefoneren mensen – geheel anoniem – een uur lang met Chris Gethard. Hij mag nooit als eerste ophangen, wat er ook gebeurt. 

In deze spraakmakende aflevering belt Chris met een vrouw die op het punt staat een flinke celstraf uit te zitten omdat ze op hoog niveau drugs heeft gedeald. Verder is het het beste om voor het luisteren zo min mogelijk te weten. 

Thema: dating en relaties

Why Oh Why

Andrea Silenzi, zelf single en op zoek, is de maker van deze podcast over seks en relaties in het digitale tijdperk. Ze praat met experts en gelijkgestemden, bijvoorbeeld over de beste openingszin op een datingapp. De voorlopig laatste aflevering was eind 2017, maar er is genoeg om terug te luisteren. 

DTR – The Official Tinder Podcast

DTR (dat staat voor define the relationship) is een gesponsorde podcast van Tinder, gemaakt door Gimlet, het bedrijf achter favorieten als Reply All en Heavyweight. Het eerste seizoen heeft een semi-wetenschappelijk tintje. In het tweede seizoen staan meer persoonlijke verhalen centraal. 

Ghosted stories

Ghosting (plotseling niets meer van je laten horen) is volgens presentatoren Chelsea White en Erin Leafe de ergste manier om het uit te maken. In een tijd met eindeloos veel communicatiemogelijkheden, moet het wel een bewuste keuze zijn als je geen contact met iemand opneemt. In Ghosted Stories vertellen mensen hoe ze geghost werden. Er zijn al meer dan zestig afleveringen. 

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Wij helpen je daarmee. 

Revisionist History

Revisionist History gaat over personen, gebeurtenissen of ideeën uit het verleden die een tweede kans verdienen. Maar het is vooral een excuus voor bedenker en New Yorker-schrijver Malcolm Gladwell om zijn bevindingen over van alles en nog wat met ons te delen. Elke aflevering luistert als een prachtig gedoseerd artikel met een duidelijke richting en boodschap. De kracht van Revisionist History ligt in Gladwell’s gave om persoonlijke verhalen samen te brengen met abstracte theorieën.
Begin eens bij deze afleveringen:

Hallelujah
Iedereen kent inmiddels het lied 'Hallelujah' van Leonard Cohen, maar voordat het nummer bekend werd, moest het door meerdere artiesten gecoverd worden, waaronder Jeff Buckley. Gladwell laat zien wat de waarde is van iteratie in kunst en hoe genialiteit soms wat tijd nodig heeft om te rijpen.

The Hug Heard Around the World
Sammy Davis Junior was een razend populaire zanger vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij had een zwarte huidskleur, maar zijn tactiek om succesvol te worden was om dit zo min mogelijk te benadrukken. Dit werd hem niet altijd in dank afgenomen. Over een makkelijk verhulde kant van racisme en de moeilijkheid van ergens de eerste in zijn.

Food Fight
Er zijn twee vergelijkbare universiteiten in upstate New York: Bowdoin en Vassar. De ene serveert verschrikkelijk eten in haar kantine en de andere heerlijke, restaurantwaardige maaltijden. Deze aflevering gaat over het verschil tussen arm en rijk in Amerika en hoe het eten op universiteiten hierbij opvallend genoeg een rol speelt.

meer podcasttips