Elja Looijestijn is redacteur van de VPRO Gids en VPRO Koos en verslaafd aan podcasts. Omdat iedereen altijd aan haar vraagt wat ze nu weer moeten luisteren, deelt ze in deze rubriek haar favorieten.

Heavyweight #10: Rose

Jonathan Goldstein is in Amerika een soort beroemdheid op radiogebied. Hij werkte bij This American Life en zijn eigen show, Wiretap, heeft een vaste schare volgers, ook in Nederland. Dat programma eindigde in 2015 en vervolgens kwam hij met zijn eigen podcast, Heavyweight. Daarvan is het tweede seizoen net van start gegaan.

Ik heb zijn eerdere werk nooit gehoord, maar ik snap wel waarom mensen met Goldstein weglopen. Hij weet mooie verhalen te vinden die hij met een goede combinatie van humor en compassie vertelt. In Heavyweight helpt hij mensen die met een moeilijk oplosbaar probleem zitten. In de eerste (volledige) aflevering van het nieuwe seizoen is dat Rose. Zij sloot zich als studente aan bij een sorority, kreeg kanker, genas daarvan en werd vervolgens uit de studentenclub gezet.

Het is nu twaalf jaar later en ze weet nog steeds niet wat ze nou misdaan heeft. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden binnen de gesloten gemeenschap. Behalve de grapjes van Jonathan vond ik vooral de raspende stem van Rose heerlijk om naar te luisteren.

Love + Radio

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Daarvoor is deze rubriek (binnen een rubriek). Deze week: Love + Radio. Deze podcast is soms hartverscheurend goed, andere keren krijg ik de er de kriebels van of vind ik hem gewoon mwah. Goed om er wat pareltjes uit te vissen:

The Living Room. Dit is volgens velen sowieso een van de beste uren podcast aller tijden. Een vrouw gluurt naar binnen bij haar overburen.

Thank you princess. Een ongebruikelijk beroep: een vrouw die via internet mannen vernedert en daarvoor betaald wordt.

Man in the Road. Iemand helpt een vreemdeling die gewond langs de weg ligt.

Thema: journalistiek

Omdat ik erachter ben gekomen dat ook mensen van buiten de mediawereld zich interesseren voor media.

Een podcast over media: Jonge mediamagnaten en goede vrienden Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) en Alexander Klöpping (Blendle) bespreken wat ze zoal bezighoudt op mediagebied. Soms irritant en betweterig, maar vaker leerzaam en vermakelijk.

On the media: medianieuwtjes van de andere kant van de oceaan. Vooral interessant als grotere thema’s worden besproken (en niet wat Trump nu weer heeft gezegd en hoe daarmee om te gaan).

Longform: schrijvers en journalisten van longreads uit bijvoorbeeld The New Yorker en The Atlantic bespreken hun werkwijze. Vergt wel wat huiswerk: het is een stuk interessanter als je het stuk waar men het over heeft ook hebt gelezen.