Elja Looijestijn is redacteur van de VPRO Gids en VPRO Koos en verslaafd aan podcasts. Omdat iedereen altijd aan haar vraagt wat ze nu weer moeten luisteren, deelt ze in deze rubriek haar favorieten.

Deze week gehoord

You are not so smart: sleep deprivation and bias

Toch weer tot laat in de kroeg gezeten, die extra aflevering van je favoriete serie gekeken of kreeg je baby net tandjes? Je denkt misschien dat je met vijf of zes uur slaap per nacht wel toe kan. Na het luisteren van deze aflevering van You are not so smart denk je daar anders over.

Als je te weinig slaapt, functioneer je slechter, maar met je brakke hersens heb je dat zelf niet door. Dat lijkt misschien niet zo erg, maar twee psychologen laten zien dat het grote gevolgen kan hebben. Zij deden een vooroordelen-experiment met uitgeruste en kortslapende mensen. Vrij wetenschappelijk en droog gebracht, maar wel een podcast om te blijven volgen.

Hier instappen

Reply all

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Daarvoor is deze rubriek (binnen een rubriek). Reply All stelt maar zelden teleur. Deze podcast over internet heeft bijzondere verhalen waar soms maanden research voor is gedaan. Het enige irritante is het gelach van de presentator PJ Vogt, maar dat vind ik pas sinds Paulien Cornelisse me daarop wees, bedankt Paulien. Deze afleveringen zijn echte toppers:

Shine on you crazy Goldman: een van de presentatoren neemt dagelijks een microdosis LSD.

On the inside: een van de redacteuren sluit vriendschap met een gevangene die al jaren vastzit voor moord. Heeft hij het gedaan of niet?

Boy in photo: Een onbekende jongen wordt het mikpunt van spot op het internet. De zoektocht naar Wayne krijgt de ene verrassende wending na de andere.

Long distance. Een van de presentatoren wordt gebeld door een oplichter. Het is het begin van een avontuur dat hem helemaal naar India brengt.

Ben je allang fan van Reply All? De Longform podcast interviewde PJ en Alex over hun carrière en werkwijze.

Thema: taal

De taalnazi en de woordenfreak kunnen met hun koptelefoon op hun hart ophalen.

The Allusionist: De zeer Britse Helen Zaltzman houdt wel erg van woordgrapjes maar is ook een taalkundige die zowel ingewikkelde als alledaagse onderwerpen goed uit kan leggen. En ik word blij van hun Boggle-artwork.

The World in Words: koppelt de actualiteit aan de taalkunde met bijvoorbeeld een analyse van het woord ‘volk’ rond de Duitse verkiezingen.

Notes in Spanish: van een iets andere orde, maar van deze podcast heb ik echt beter Spaans geleerd. Met uitleg over grammatica, interviews met sprekers met verschillende accenten en een echte soap.