De opkomst van zowel #metoo als het medium podcast heeft een opvallend genre voortgebracht.

Sinds in 2017 met één tweet het hek van de dam werd geschopt, valt de een na de andere beroemdheid van zijn voetstuk. Mannen die jarenlang vrouwen misbruikten, aanrandden en verkrachtten, en daarmee wegkwamen omdat ze rijk en machtig waren, worden eindelijk ter verantwoording geroepen.
Bill Cosby zit in de gevangenis, Harvey Weinstein staat voor de rechter, Kevin Spacey heeft geen werk meer en R. Kelly’s muziek wordt op veel radiostations niet meer gedraaid. Wellicht is het nog het topje van de ijsberg, maar er is in elk geval een cultuurverandering gaande.
De opkomst van #metoo liep ongeveer synchroon met de doorbraak van de podcast als medium. Misschien komt het daardoor dat er opvallend veel goede podcasts zijn over geruchtmakende misbruikzaken.
Bijvoorbeeld Bikram, over de yogaleraar die zijn naam verbond met yoga beoefenen in een warme ruimte. Over zijn donkere kant gaat 30 for 30 van sportzender ESPN.
Een ander schokkend sportverhaal is dat van Larry Nassar, de teamarts die jonge turnsters misbruikte. Hij kreeg in totaal meer dan 200 jaar gevangenisstraf opgelegd. NPR maakte er de podcast Believed over.
Ook over Harvey Weinstein zijn meerdere podcasts gelanceerd. Ronan Farrow won een (gedeelde) Pulitzerprijs voor zijn onderzoeksjournalistiek die de zaak aan het rollen bracht. In The Catch and Kill Podcast beschrijft hij zijn zoektocht naar bronnen en hoe hij met man en macht tegengewerkt werd om de zaak in de doofpot te houden.
Het meest recente voorbeeld is Chasing Cosby. Ook hier is een vasthoudende journalist zelf de verteller. Nicki Weisensee Egan schreef vijftien jaar geleden al haar eerste verhaal over de misdaden van America’s favourite dad. Hij deed kalmeringsmiddelen in de drankjes van tientallen vrouwen en verkrachtte ze als ze half bewusteloos waren. In 2018 belandde hij eindelijk achter de tralies.
Het is niemand aan te raden al deze podcasts achter elkaar te beluisteren. Toch is het belangrijk dat ze er zijn: indrukwekkende staaltjes onderzoeksjournalistiek en doorzettingsvermogen. Uiteindelijk hebben de slachtoffers natuurlijk nog steeds levenslang, maar op deze manier worden ze in elk geval gehoord.