Nu het spannend wordt in de aanloop van de Amerikaanse verkiezingen bieden podcasts uit de VS veel interessante informatie en duiding. Een overzicht.

Toen Donald Trump in 2016 werd verkozen tot president van Amerika, zochten veel Amerikanen hun heil in politieke podcasts, om het nieuws te verwerken en om met hun nieuwe, dagelijkse werkelijkheid om te gaan. Want wat is er meer Amerikaans dan praten? Praten en analyseren. Vandaar dat er rondom de verkiezingen in 2016 een enorme hausse aan politieke podcast kwam die het Amerikaanse medialandschap verrijkte.

Het merendeel van deze – inmiddels niet meer zo  – nieuwe podcasts, is progressief van toon. Niet verrassend. Niet alleen omdat links Amerika het meest te verwerken had, maar ook omdat conservatief Amerika zich al van oudsher liet horen, op landelijke en lokale radiozenders (de zogenaamde talk radio). Inmiddels hebben ook veel talk radio-grootheden (en zelfs zonen van de president) overigens ook een podcast.

Wie zich de komende weken meer wil verdiepen in de Amerikaanse politiek in aanloop naar de verkiezingen op dinsdag 3 november, heeft dus keus genoeg. Daarom een paar tips.

Tweemaal per week bespreken de hosts van Pod Save America het laatste politieke nieuws met diepgaande analyses en veel humor. Omdat alle vier de presentatoren voormalig medewerkers van president Obama zijn, zijn ze allesbehalve onpartijdig en verbloemen ze hun afkeer van de huidige regering niet. Een prettig, kritisch geluid voor wie zich ook ergert aan Trumps capriolen. Naast Pod Save, brengt het bedrijf inmiddels 19 verschillende podcasts uit – zoals de recente hit Wind of Change – en proberen ze op meerdere manieren Amerika massaal aan het stemmen te krijgen.

In Trumpcast proberen twee journalisten van Slate wekelijks te doorgronden wat voor een man de 45-ste president van Amerika is en hoe de huidige situatie in het land heeft kunnen ontstaan. Hiervoor spreken ze verslaggevers, historici en (wanneer nodig) psychiaters.

Een andere podcast uit de stal van Slate, is Political Gabfest. Ook wel de moeder aller politieke podcasts te noemen, aangezien de show al sinds 2005 bestaat. Het format is het resultaat van de spontane analyses en de politieke kletspraatjes die ontstonden tijdens de redactievergaderingen van Slate. Het is na vijftien jaar inmiddels behoorlijk professioneel geklets.

Een podcast die op redelijk objectieve wijze probeert het Trump presidentschap te doorgronden, is Can He Do That? van The Washington Post. De show die niet lang na de inauguratie in 2017 werd gelanceerd, beantwoordt iedere week vragen als ‘Kan Trump militairen inzetten tegen demonstraties?’ en ‘Kan Trump zomaar tweeten wat hij wil?’.

Wie zich tot slot wil onderdompelen in opiniepeilingen, statistieken en analyses, en dan bedoelen we ook echt onderdompelen, kan tweewekelijks bij FiveThirtyEight terecht – de podcast van de gelijknamige website die werd opgericht door analist Nate Silver.  

Voor al deze podcasts geldt overigens dat Trump zelf geen fan is.

meer podcasttips