De eerste twee afleveringen van de podcast ‘Achterwerk’ verschijnen tegelijkertijd. In aflevering 2 ontdekken we dat een brief uit 2004 over angst van cruciaal belang is geweest voor schrijver Tobi Lakmaker.

De schrijver Tobi Lakmaker belandde op zijn tiende in een diepe existentiële crisis toen hij besefte dat het leven eindig is. Hij kreeg een vreselijke angstaanval en ging een week niet naar school. Tot hij een brief in Achterwerk las die hem deed beseffen dat hij niet de enige was met zulke gevoelens. Hij heeft de brief niet bewaard, maar gelukkig is het archief er. Wat stond er in de brief en wie schreef hem?

Dat kinderen zeer angstige wezens zijn, blijkt wel uit de brieven die in Achterwerk verschenen. Op deze pagina’s een selectie van brieven over dit thema.

 

 

 

 

 

 

 

Een bangheid

#22, 2002

Ik heb een bangheid, die zorgt ervoor dat mijn keel dicht gaat zitten. Het probleem is ontstaan doordat ik vast gezeten heb onder water. Weet iemand er iets op? Wil je het dan zeggen?

Wilbert
Rotterdam

Bang

#22, 2002

#11, 1986

Ik ben bang.

Ik ben bang voor alles wat me nog te wachten staat. Ik ben bang om ouder te worden. Bang om volwassener te worden. Bang voor de toekomst. Wat staat me nog te wachten?

Weet jij ’t?

Nee, ik ook niet!

Ik wil het ook niet weten. Ik wil terug naar het verleden. Ik wil klein blijven, ’n klein zorgeloos kind, dat zich nergens druk om hoeft te maken.

Maar ik geloof dat dat ook niet alles is.

Ik geloof nergens in.

Nee, ik wil nergens in geloven.

Ik ben bang om te geloven. Waar moet ik in geloven? In mezelf?

Daniëlle (14)
Blerick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eigen begrafenis

#7, 2014

Ik heb laatst een nachtmerrie gehad, dat ik doodging. Het klinkt misschien egoïstisch, maar het is verschrikkelijk naar. Ik moest nog zo veel doen en ik had nog niemand kunnen dag zeggen. Ik was nog levend toen de toespraken werden gehouden en het miezerde een beetje. Het was grauw, naar en heel serieus. Ik was nog niet eens dood tijdens alles. Het was in een tuin in de open lucht en ik lag op een bed tijdens de toespraken. Uiteindelijk ging ik naar binnen om wat mensen dag te zeggen. Ik moest huilen, maar volgens mij verder niemand. Gelukkig werd ik toen wakker. Sindsdien ben ik soms een beetje bang voor de nacht.

Een meisje van 12 jaar

Bang voor alles wat eng is

#28, 2013

Beste kinderen, ik heb een probleem, een apart probleem. Ik ben namelijk bang voor monsters, spoken, zombies en alles wat eng is, en ik ben al bijna 12! Ik kijk bijvoorbeeld tv en dan zie ik een reclame voor een griezelfilm en dan zie ik alle maal enge of spannende beelden. Deze beelden heb ik dan de hele tijd in mijn hoofd en hierdoor kan ik niet slapen.

Mijn moeder is psycholoog en kan me ook al niet helpen.

Een jongen van 11

PS Geen tv kijken is geen optie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te bang

#39, 2012

Hallo, ik ben bang. Ik heb hoogtevrees, claustrofobie en nog veel meer. Ik ben bang dat de aarde vergaat in december. Iedere ochtend denk ik dat ik de avond niet zal halen. Dat er een gek is die me neersteekt of dat ik aangereden wordt. Ik ben bang voor onbekende mensen.

Help me.

A.S.C, 17

YOLO

#41, 2012

Beste A.S.C. Ik snap jouw probleem helemaal, ik heb het lang geleden ook gehad. Ik lag hele dagen in bed en stelde me de ergste dingen voor. Wat als de wereld ineens zou ontploffen, of wat als alle mensen, behalve ik, zombies werden.

Mijn leven was een puinhoop en ik haatte alles. Zelfs het geluid van een krakende traptree of piepende deur kon me al helemaal overstuur maken. Maar na een tijdje besefte ik me dat het helemaal geen zin had om iedere keer zo te stressen om alles. Ik begon een nieuwe levensstijl, stopte alle oude dingen in een doos en heb die vervolgens verbrand. Met een schone lei deed ik alles opnieuw, volgens het motto YOLO. Ik durfde weer naar school, ik kon weer alleen thuis zijn zonder ineengedoken in een hoek te zitten. Uiteindelijk durfde ik zelfs mee op vakantie met mijn ouders, wat ik al sinds mijn 8ste niet meer durfde.

En nu voel ik me weer helemaal vrij om alles te doen wat ik wil. Mijn angst is verdwenen, en nu pluk ik de dag. Ik hoop dat je mijn advies zal opvolgen en een nieuwe kijk op het leven creëert.

M. (16)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloody Mary

#52, 2011

De laatste tijd ben ik 's avonds bang. Dit begon toen ik verhalen hoorde over Bloody Mary en dat soort dingen. Sindsdien heb ik heel erge moeite met slapen en ben ik bang in het donker. Maar het probleem is dat ik er helemaal niet bang voor ben. Het klinkt misschien heel gek maar ik ben bang dat ik bang word. Ik praat mezelf aan dat ik bang ben en dat krijg ik er niet meer uit.

Ik heb er heel veel problemen mee en durf ook niet meer te logeren terwijl ik dit wel heel erg leuk vind. Ik heb het verteld aan mijn beste vriendin en zij zei dat ze er ook last van heeft. Ik wil er heel graag vanaf en ik weet dat dit niet zomaar kan maar ik wil wel tips om er in ieder geval iets aan te doen. Heeft iemand ook zoiets gehad en wil die vertellen hoe hij/zij ervan af is gekomen, want ik wil er iets aan doen.

Een meisje dat zichzelf bang maakt

Volgende week in de podcast Achterwerk: De elfjarige Wilmer zocht in 1995 kinderen die ook niet van computerspelletjes hielden, maar wel van programmeren. 

Achterwerk

luister de podcast

De zesdelige podcast Achterwerk is vanaf 21 februari te beluisteren op in de podcastapps.