Leonid Mozgovoy (1941) is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Russian Ark

2002 | Historische film, Experimenteel, Drama

Rusland/Duitsland 2002. Historische film van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Sergei Dontsov, Mariya Kuznetsova, Leonid Mozgovoy, David Giorgobiani en Aleksandr Chaban.

De Russische cineast Sokurov leidt de toeschouwer in één opname van negentig minuten via de zalen van de Hermitage in St. Petersbrug door drie eeuwen Russische geschiedenis. Een verbluffende prestatie die vier jaar voorbereiding vergde. De rode draad in de film is een ironische Franse markies (Sergei Dontsov) die in het museum door de tijd wandelt en samen met een onzichtbare verteller commentaar levert op de honderden aanwezige historische figuren, de kunstwerken en de Russische geschiedenis. Russian Ark is technisch een sublieme film van een ongekende artistieke waarde. Maar Sokurov bleef bescheiden: 'Het is een film met eenvoudige gedachten gevat in eenvoudige woorden. Maar ik hoop dat ze diepe emoties oproepen.'

Taurus

2001 | Drama, Komedie

Rusland 2001. Drama van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Sergei Razhuk, Mariya Kuznetsova en Leonid Mozgovoy.

Vladimir Iljitsj Lenin, stichter van de Russische Communistische Partij en oprichter van de Sovjet-Unie, is getroffen door een beroerte. Om te herstellen heeft hij zich teruggetrokken op een in beslag genomen landgoed. Ver verwijderd van het politieke centrum probeert Lenin richting te geven aan het door sociale onrust geteisterde sovjetrijk. Dat de macht de partijleider ontsnapt wordt pijnlijk duidelijk wanneer kameraad Josef Stalin hem namens het politbureau een wandelstok overhandigt, zonder vleiende inscriptie. In een woede-uitbarsting lijkt Lenin zich het failliet van zijn revolutie te realiseren. Hij fulmineert tegen de logge sovjetbureaucratie en de rechteloosheid van de massa, maar de staatsmachinerie rolt voort. Lenin, wiens ambities en machtshonger niet zijn verflauwd, weet dat hij geen rol van betekenis meer kan spelen. Toch lijkt hij zich met zijn lot te verzoenen. Zittend in zijn rolstoel sterft hij, uitkijkend over het landschap, met een milde glimlach om zijn mond.

Molokh

1999 | Drama, Biografie

Duitsland/Rusland/Japan/Italië/Frankrijk 1999. Drama van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Leonid Mozgovoy, Elena Rufanova, Leonid Sokol, Yelena Spiridonova en Vladimir Bogdanov.

Een onopwindend etmaal uit het leven van Eva Braun en Adolf Hitler in het jaar 1942 in de burcht in Berchtesgaden in Beieren. Veel prietpraat met Hitlers intieme entourage die bestaat uit rijkspropaganda-minister Dr. Josef Goebbels, zijn vrouw Magda en persoonlijk secretaris Martin Bormann.

Kamen

1992 |

1992. Aleksandr Sokurov. Met o.a. V. Semjonov, Pjotr Aleksandrov en Leonid Mozgovoy.

Een onopwindend etmaal uit het leven van Eva Braun en Adolf Hitler in het jaar 1942 in de burcht in Berchtesgaden in Beieren. Veel prietpraat met Hitlers intieme entourage die bestaat uit rijkspropaganda-minister Dr. Josef Goebbels, zijn vrouw Magda en persoonlijk secretaris Martin Bormann.