Attilio Dottesio is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

L'uomo dalla croce

1943 | Oorlogsfilm

Italië 1943. Oorlogsfilm van Roberto Rossellini. Met o.a. Alberto Tavazzi, Roswita Schmidt, Aldo Capacci, Franco Castellani en Piero Pastore.

Aan het front van de Oekra[KA3]ine leveren fascisten - nazi`s, Oekra[KA3]iners en Italianen van Benito Mussolini - een slag tegen het Rode Leger van Stalin. Een Italiaanse aalmoezenier (Tavazzi) van het leger, die het christendom verbreidt en de partizanen onderwijst, walgt van het bolsjewistische geweld. Hij grijpt - geheel onchristelijk - naar de wapens en mengt zich in de strijd. Als hij een in moeilijkheden geraakte tankchauffeur helpt, raakt hij gewond en wordt gevangen genomen door de barbaarse Sowjets. Hij sterft later in de armen van een Russische soldaat, die hij vergiffenis schenkt. Pure fascistische propaganda voor Mussolini, maar wel knap gemaakt. De film werd nauwelijks vertoond, want kort na het uitbrengen landden de geallieerden in Sicilië en werd de film verboden zodra de fascisten afgezet waren. Hoewel de film is opgedragen aan de gevallen aalmoezeniers, was hun hoogste baas, paus Pius de twaalfde ook geen 'lekkere jongen': hij deed 'zaken' met de nazi's. Het scenario is van Asvero Gravelli, regisseur Rossellini, Alberto Consiglio en G. D'Alicandro. Het camerawerk is van Guglielmo Lombardi. De beschrijvingen van de film lopen uiteen; het hangt er maar net vanaf hoezeer je in verlegenheid bent of hoezeer je de aalmoezenier wenst te verheffen tot een held.

Giacomo l'idealista

1942 | Drama, Historische film

Italië 1942. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Massimo Serato, Marina Berti, Andrea Checchi, Tina Lattanzi en Giacinto Monteni.

Een leraar keert na de val van Garibaldi terug naar zijn geboorteplaats in Lombardije en wordt verliefd op een jonge aristocrate. Deze, destijds zeer geprezen, debuutfilm van Lattuada onderscheidt zich door psychologische uitdieping en sfeervolle en authentieke beelden van de plattelandslocaties.