Kantemir Balagov is regisseur, scenarist en editor.
Er zijn 2 films gevonden.

Beanpole

2019 | Drama, Oorlogsfilm

Rusland 2019. Drama van Kantemir Balagov. Met o.a. Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, Andrey Bykov en Igor Shirokov.

Verlangen naar jeugdige onschuld en een nieuw leven staan centraal in deze indrukwekkende, in Leningrad gesitueerde post-oorlogsfilm. Over verpleegster Iya (de ‘bonenstaak’ uit de titel), die door haar oorlogservaringen lijdt aan catatonie. En haar uit het leger teruggekeerde hartsvriendin Masha, die een kind als houvast wil. Regisseur Balagov (Tesnota), leerling van de Russische grootmeester Aleksandr Sokoerov, werd in Cannes dubbel bekroond voor zijn beklemmende relatiedrama. Waarin hij accenten legt in bloedrood en gifgroen, en waarin het leven in Leningrad oogt als vergeeld papier.

Tesnota

2017 | Drama

Rusland 2017. Drama van Kantemir Balagov. Met o.a. Darya Zhovnar, Olga Dragunova, Atrem Cipin, Nazir Zhukov en Veniamin Kac.

Hyperrealistisch sociaal drama speelt zich eind jaren negentig af in Naltsjik, hoofdstad van de Russische deelrepubliek Kabardië-Balkarië. Middelpunt van de film is de vrijgevochten, 24-jarige Ilana (fenomenale rol van nieuwkomer Zhovner), die een problematische relatie heeft met haar orthodox-joodse moeder. Een en ander wordt verder op scherp gesteld wanneer eerst Ilana’s broertje wordt gekidnapt, en zij het vervolgens aanlegt met een islamitische jongeman. De Engelse titel van de film is Closeness, wat bleekjes afsteekt bij de letterlijke vertaling van Tesnota: beklemming. Balagov won tijdens Cannes 2017 voor zijn indrukwekkende filmdebuut de Fipresci Prijs, de prijs van de internationale filmkritiek.