Mischa Bakaleinikoff (1890-1960) is componist.
Er zijn 14 films gevonden.

Decision at Sundown

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Budd Boetticher. Met o.a. Randolph Scott, Noah Beery jr, John Carroll, Karen Steele en Valerie French.

Bart (Scott) en zijn vriend Sam (Beery jr) komen elkaar even buiten Sundown, Arizona tegen en trekken samen het stadje in. Bart is op zoek naar de man die zijn vrouw Mary heeft verleid en tot zelfmoord heeft gedreven. Dat zou Tate (Carroll) zijn, die net wil trouwen met mooie blondine Lucy (Steele); het huwelijk wordt opgeschort. Intussen blijkt dat Barts vrouw niet zo'n deugdzaam leven leidde. Bart is koppig, hij kan en wil het niet geloven, een houding die irritatie en agressie oproept. Vreemde maar onderhoudende western, waarvoor Charles Lang jr het scenario schreef. Heinz Roemheld componeerde de muziek.

Reprisal!

1956 | Western, Drama

Verenigde Staten 1956. Western van George Sherman. Met o.a. Guy Madison, Felicia Farr, Kathryn Grant, Michael Pate en Edward Platt.

Wanneer een machtige veeboer vermoord wordt, moet Madison bewijzen dat hij onschuldig is. Acceptabel acteerwerk in een doorsnee B-western.

Teen-age Crime Wave

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Fred F. Sears en Fred Sears. Met o.a. Tommy Cook, Sue English, Molly McCart, Frank Griffin en James Bell.

Een groep tienerschurken terroriseert een boerenfamilie na een roof- en schietpartij. Slecht.

Pirates of Tripoli

1955 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Felix E. Feist en Felix Feist. Met o.a. Paul Henreid, Patricia Medina, Paul Newland, John Miljan en William Fawcett.

Rolbezetting van veteranen doet een poging levendig te doen in deze vermoeiende kostuumfilm, waarvan de kleurrijke decors de enige verdienste zijn. Scenario van Allen March.

The Stranger Wore a Gun

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van André De Toth. Met o.a. Randolph Scott, Claire Trevor, Joan Weldon, George Macready en Alfonso Bedoya.

Door zijn verleden in de Burgeroorlog - hij behoorde tot Quantrills mannen - wordt Scott door bendeleider Macready gechanteerd. Hij moet postkoetsen beroven. Scott ziet dat eigenaresse Weldon er aan kapot kan gaan en besluit de bendes van Macready en Bedoya tegen elkaar uit te spelen. Met Trevor verlaat hij dan de omgeving. Kenneth Gamet bewerkte het boek Yankee Gold van John Cunningham. Harry Joe Brown produceerde de film.

Serpent of the Nile

1953 | Historische film

Verenigde Staten 1953. Historische film van William Castle. Met o.a. Rhonda Fleming, William Lundigan, Raymond Burr, Michael Ansara en Julie Newmar.

Antony en Cleopatra volgens het recept van de B-film. In ieder geval kan er gelachen worden. Producent Sam Katzman gebruikte alle overgebleven decors uit Hayworths SALOME.

Prince of Pirates

1953 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Sidney Salkow. Met o.a. John Derek, Barbara Rush, Whitfield Connor, Edgar Barrier en Carla Balenda.

Verrukkelijke niet al te grote kostuumfilm die tijdens Frans- Spaanse oorlogen speelt. Derek is de Nederlandse (!) prins Roland, die de Franse zijde gekozen heeft. Gesitueerd in de 16e eeuw. Het historische niet al te sterke, maar lovende scenario is van Samuel Newman en John O'Dea. Derek is de echtegnoot van Bo, die ooit getrouwd was met Ursula Andress.

Gun Fury

1953 | Misdaad, Western

Verenigde Staten 1953. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. Rock Hudson, Donna Reed, Phil Carey, Lee Marvin en Neville Brand.

Hudson gaat achter de mannen aan die zijn verloofde (Reed) hebben ontvoerd. Formidabele schurkenstreken; prachtige locatieopnamen in Arizona. Scenario van Irving Wallace en Roy Huggins naar de roman van Kathleen B. George en Robert A. Granger. Oorspronkelijk vertoond in 3D.

Conquest of Cochise

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van William Castle. Met o.a. John Hodiak, Robert Stack, Joy Page, John Crawford en Rico Alaniz.

Niet erg spectaculaire film over indianen tegen de cavalerie die in het Zuidwesten rond 1850 speelt. Stack en troepen willen Cochise (Hodiak) tot de orde roepen die met zijn dapperen tekeergaat.

The Pathfinder

1952 | Western, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1952. Western van Sidney Salkow. Met o.a. George Montgomery, Helena Carter, Jay Silverheels, Elena Verdugo en Chief Yowlachie.

In 1754 gaat de strijd tussen de Britten en de Fransen om het gebied rond de Grote Meren naar een hoogtepunt en de Indianen zijn wel verplicht een kant te kiezen. De Mohikanen kiezen de kant van de Britten waardoor ze vijanden worden van de voor Frankrijk kiezende Mingo`s. De stammen die sinds mensenheugnis vrienschappelijk naast elkaar leefden voeren nu een bloedige strijd. Montgomery, een door de Indianen opgevoede blanke, wordt, in gezelschap van de vlot Frans sprekende Carter, op verkenning uitgezonden naar het Franse kamp. Een low-budget-bewerking van de roman van James Fenimore Cooper. Na THE IROQUOIS TRAIL (1950) speelt Montgomery voor de tweede keer het personage van de Pathfinder. Gewoon eenvoudig (en naïef) amusement voor liefhebbers van het genre, geschreven door Robert E. Kent en in beeld gebracht door Henry Freulich.

Cry of the Werewolf

1944 | Horror

Verenigde Staten 1944. Horror van Henry Levin. Met o.a. Nina Foch, Stephen Crane, Osa Massen, Blanche Yurka en Fritz Lieber.

Bij volle maan verdwijnt een vrouw. Haar man wordt de volgende ochtend gevonden, gedood door een hond of wolf. Twintig jaar later heeft Prof. Leiber de zaak grondig bestudeerd en hij staat op het punt de waarheid te ontdekken. Maar ook hij wordt op afschuwelijke wijze vermoord. Zijn zoon Crane en secretaresse Massen trachten de ware toedracht van zijn dood te ontdekken. Het spoor leidt naar Foch, de prinses van een zigeunerkamp. Sfeervolle klassieke horror gemaakt met weinig geld maar veel fantasie. Het scenario van Griffin Jay en Charles O'Neal wijkt nooit af van bekend terrein maar kan rekenen op goede acteerprestaties. Mooie fotografie van L.W. O'Connell.

Columbia's Musical Western-serie

1944 | Western, Muziek

Verenigde Staten 1944. Western van

Sinds Gene Autry in 1935 gelanceerd werd als de zingende cowboy nummer 1 (wat niet helemaal waar was, want Ken Maynard kan die titel opeisen, ook al zong hij maar in [KA1]e[KA1]en enkele film, en zelfs John Wayne liet zijn liedjes indubben door Smith Ballew v[KA1]o[KA1]or Autry), is er in veel westerns gezongen. Zelfs in serieuze western-series als die van Charles Starrett of Russell Hayden moesten trio`s en dergelijke groepjes optreden om toch maar wat muziek te geven. Ook een grootmeester als John Ford kon er in 1950 in RIO GRANDE (Republic) nog niet helemaal omheen: De Sons of the Pioneers werden mee opgenomen. Columbia probeerde het tussen 1944 en 1949 met diverse musical-westerns. Deze westerns vormden alleen maar de achtergrond waartegen de vele liedjes gebracht werden door orkesten en artiesten als Ken Curtis, Roy Acuff, de Hoosier Hotshots, Bob Willis and his Texas Playboys (al eerder bij dezelfde studio van de partij bij Russell Hayden) en de Smoky Mountain Boys. Alleen voor Curtis werd een apart contract afgesloten voor acht van deze musicals. Er was altijd wel een scenario aanwezig; vaak was dit volstrekt oninteressant, want het moest alleen maar de mogelijkheid bieden dat er liedjes werden gebracht. George F. Kelly was de cameraman van alle acht Curtis-films en ook van de meeste andere; Colbert Clark was de vaste producent van al deze niemendalletjes. Ray Nazarro werd als regisseur opgevolgd door mensen als Vernon Keays en Derwin Abrahams. Mischa Bakaleinikoff was de vaste man van Columbia voor de muzikale achtergrond. Om nog even terug te komen op Curtis: deze in 1916 geboren acteur debuteerde via de Sons of the Pioneers, kreeg zelf bekendheid door de acht Columbia-films en zou daarna in vele films en westerns B-rollen spelen tot hij wereldberoemd werd als Festus Haggen in de tv-serie [KL]Gunsmoke[KLE], die werd uitgezonden in de periode 1964-75. Curtis speelde zijn laatste rol als Seaborn Tay, een veehandelaar, in de tv-western CONAGHER (1991) van Reynaldo Villalobos naar een roman van Louis L`Amour, die na Curtis` dood (april) op de thuisbuis in Amerika kwam (juli).

Crime Doctor

1943 | Misdaad, Mysterie, Familiefilm

Verenigde Staten 1943. Misdaad van

In 1943 gebruikte Columbia Pictures het succesvolle radioprogramma [KL]Crime Doctor[KLE] van Max Marcin als uitgangspunt voor een filmreeks met dezelfde titel, waarin Warner Baxter de hoofdrol zou gaan spelen. Ze werden bewerkt door Jerome Odlum met een scenario van Graham Baker en Louis Lantz voor de eerste film, waarin het basisidee werd uitgewerkt: een zekere Dr. Ordway, die op weg is om de meest vooraanstaande misdaadpsycholoog van het land te worden, lijdt aan geheugenverlies en komt er pas later achter dat hijzelf bendeleider is geweest als Phil Morgan, voordat hij door een klap zijn geheugen verloor. Op grond van dit gegeven werden tien tamelijk goede en boeiende detectivefilms gemaakt, alle met Baxter als Dr. Ordway in de hoofdrol. De meeste films waren opgebouwd rond een standaard detective-intrige, maar waren kundig geregisseerd (door mensen als William Castle en George Archainbaud) en knap geacteerd (door contractspelers van Columbia). De verhaallijn ontwikkelde zich in hoog tempo, zodat de meeste films nauwelijks langer dan een uur duurden. CRIME DOCTOR (1943) is interessant, omdat hierin de achtergronden van het personage beschreven worden. CRIME DOCTOR`S GAMBLE is een meer dan gemiddelde film waarin Dr. Ordway naar Europa gaat om de jacht in te zetten op een moordenaar. En SHADOWS IN THE NIGHT is een gedistingeerde film waarin George Zucco een geraffineerde rol speelt als de aartsvijand van Dr. Ordway. De weinig opmerkelijke maar niettemin interessante `Crime Doctor`-films kunnen nog altijd wedijveren met de vele hedendaagse detectiveseries. Mono.%WR%LS%WR%VTCRIME DOCTOR%VO%WR%WRCrime Doctor (1943)%WRCrime Doctor`s Strangest Case (1943)%WRShadows in the Night (1944)%WR Crime Doctor`s Courage (1945)%WRCrime Doctor`s Warning (1945)%WR Crime Doctor`s Man Hunt 1946)%WRJust Before Dawn (1946)%WRThe Millerson Case (1947)%WRCrime Doctor`s Gamble (1947)%WRCrime Doctor`s Diary (1949)%WR%LS%WR.

Bottoms Up

1934 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1934. Komedie van David Butler. Met o.a. Spencer Tracy, John Boles, Pat Patterson, Herbert Mundin en Sid Silvers.

Handige King (Tracy) dringt met helper en figurante - gehuld in kleding van de Engelse adel - een filmstudio binnen. De figurante wordt een ster en is niet langer in King geïnteresseerd, maar meer in de hoofdrolspeler van een film. Uiteindelijk blijft er niets anders over voor King dan andere slachtoffers te zoeken voor zijn handige praktijken.