Pierre Cardinal is regisseur.
Er zijn 6 films gevonden.

Madame Bovary. Premier épisode

1989 | Drama, Historische film

Frankrijk 1989. Drama van Pierre Cardinal. Met o.a. Nicole Coursel, Jean Bouise, André Dussollier en Claude Giraud.

In de reeks verfilmingen voor de tv van de verhalen van Gustave Flaubert gaat de eerste aflevering over de legendarische Madame Bovary. Een simpele bewerking van Georges Neveux, die er de vaart in moet houden en luchtig amusement zonder de scherpe waarnemingen die Flaubert over mens en maatschappij optekende uit het oog te verliezen.

Madame Bovary, Deuxième partie.

1989 | Drama, Historische film

Frankrijk 1989. Drama van Pierre Cardinal. Met o.a. Nicole Courcel, Jean Bouise, André Dussollier en Claude Giraud.

De tweede aflevering over Madame Bovary bewerkt door Georges Neveux naar de oorspronkelijke roman van Flaubert, die een scherpe kroniek van het bestaan van alledag maakte.

La mare au diable

1972 |

Frankrijk 1972. Pierre Cardinal. Met o.a. Julien Verdier, Béatrice Romand en Jacques Gripel.

De tweede aflevering over Madame Bovary bewerkt door Georges Neveux naar de oorspronkelijke roman van Flaubert, die een scherpe kroniek van het bestaan van alledag maakte.

Vipère au poing

1971 | Drama

Frankrijk 1971. Drama van Pierre Cardinal. Met o.a. Alice Sapritch, Marcel Cuvelier, Dominique De Keuchel en Germaine Delbat.

Hervé Bazin tekende eigen ervaringen op over twee broers die door hun oma worden opgevoed en dan ineens weer bij hun moeder wonen, die er een stevig regime op nahoudt. Bazins roman, genaamd 'Vipère au poing' ('Slang in de vuist'), staat op veel literatuurlijsten van Franse scholieren. De verfilming door Cardinal volgt het boek op de voet. De confrontatie tussen zoon Brasse-Bouillon (De Keuchel) en moeder Folcoche (Sapritch) staat centraal. Komieke Sapritch, die nog in Louis de Funès-films speelde, is eng goed in haar serieuze rol. De actrice die Sapritch opvolgde in de herfilming van 2004, evenaarde haar niet.

La Bonifas

1968 | Drama

Frankrijk 1968. Drama van Pierre Cardinal. Met o.a. Alice Sapritch, Edith Scob, Germaine Delbat, Simone Guisin en Danièle Argence.

Bewerking door Jean-Louis Bory van een roman van Jacques de Lacretelle, die lid was van de Acad[KA1]emie Fran[KA10]caise en die helemaal in de vergetelheid zou zijn geraakt als hij [KL]Silbermann[KLE] niet geschreven had. Het verhaal speelt zich af in het tijdperk waarin het boek geschreven is (1925). Een oude vrijster vat gevoelens van vriendschap en zelfs van tederheid op voor een ziek ouderloos meisje. Ze neemt haar in bescherming en aangezien ze rijk is neemt ze haar mee naar Zuid-Frankrijk. Geleidelijk begint ze te merken dat ze zeer ambivalente gevoelens koestert voor het weeskind. Een somber verhaal vol bitterheid, hetgeen kenmerkend is voor het hele oeuvre van deze moralistische schrijver, die weinig illusies koestert over de menselijke aard. Opvallende vertolkingen van Sanritch en Scob. Uiteindelijk krijgt men de indruk dat de eerstgenoemde veel geschikter is voor de tv dan voor het grote witte doek!

Au coeur de la Casbah

1951 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1951. Drama van Pierre Cardinal. Met o.a. Viviane Romance, Peter van Eyck, Claude Laydu en Sylvie Pelayo.

Een kasba-bewoonster, wier man gevangen zit, wordt verliefd op haar stiefzoon die haar afwijst. Een corrupte vriend haalt haar over tegen de echtgenoot te zeggen dat de zoon háár belaagd heeft die dan in opdracht van zijn vader wordt gedood. Een curieus en gedateerd melodrama in de stijl van de vooroorlogse kasba-films. Er wordt een merkwaardige nadruk gelegd op de vroomheid van de heldin die contrasteert met haar andere escapades.