Thimios Bakatakis is cameraman.
Er zijn 10 films gevonden.

The Lodge

2019 | Horror

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2019. Horror van Severin Fiala en Veronika Franz. Met o.a. Riley Keough, Jaeden Martell, Lia McHugh, Richard Armitage en Alicia Silverstone.

Een broer en zus brengen de kerstvakantie na een tragisch incident noodgedwongen door met hun instabiele stiefmoeder (ijzersterke rol van Riley Keough). Dat moet uiteraard in een afgelegen huis in de bergen, waar cabin fever altijd op de loer ligt. Gelukkig vertillen de makers zich verder nauwelijks aan gemakzuchtige clichés of schrikeffecten, waardoor deze sfeervolle psychologische horror met thema’s als rouw en erfzonde prima door kan voor het geestelijk broertje van Hereditary. Na het zien van het uiterst naargeestige The Lodge denk je bovendien wel twee keer na voordat je lelijk doet tegen je stiefouders.

The Killing of a Sacred Deer

2017 | Drama, Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk/Ierland/Verenigde Staten 2017. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Barry Keoghan, Nicole Kidman, Colin Farrell, Raffey Cassidy en Alicia Silverstone.

Wanneer de vader van tiener Martin (een zeer creepy Keoghan) overlijdt op de operatietafel houdt hij de dienstdoende chirurg Steven (Farrell met volle baard) verantwoordelijk. Martin wil wraak, maar Martin is geen gewone jongen, en zijn wraak zal dat ook niet zijn. Tweede Engelstalige film (na The Lobster) van de Griekse regisseur Lanthimos is curieuze mix van absurdisme, arthouse en horror die geen moment verveelt en naar het einde toe echt spannend wordt. In Cannes bekroond met de prijs voor beste scenario (voor Lanthimos en co-schrijver Efthymis Filippou).

Una

2016 | Drama

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Canada 2016. Drama van Benedict Andrews. Met o.a. Rooney Mara, Ben Mendelsohn, Ruby Stokes, Riz Ahmed en Tobias Menzies.

Als dertienjarige viel Una voor haar veel oudere buurman Ray, die haar de wereld beloofde, maar niet verder kwam dan een morsig motel. Vijftien jaar later gaat de emotioneel beschadigde Una verhaal halen bij Ray, die zich inmiddels Pete noemt. Stokes als de dertienjarige Una en Mendelsohn als Ray/Pete zijn fantastisch, maar de film is van Mara als de gebroken Una, die eindelijk antwoorden wil op vragen die al jaren aan haar vreten. Indrukwekkend filmdebuut van theaterregisseur Benedict Andrews, gebaseerd op het toneelstuk Blackbird van David Harrower.

Una

2016 | Drama, Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk/Canada/Verenigde Staten 2016. Drama van Benedict Andrews. Met o.a. Rooney Mara, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed en Ruby Stokes.

Jaren geleden hadden Una (Mara) en veel oudere buurman Ray (Mendelsohn) iets met elkaar. Zij was toen dertien. De affaire eindigde in veel drama. Nu zoekt Una Ray, inmiddels Peter genaamd, weer op om hem te confronteren met wat er is gebeurd. Debuterend filmer Benedict Andrews maakte met toneelschrijver David Harrower een bewerking van diens stuk Blackbird en zette twee uitstekende acteurs tegenover elkaar. Met filmische ambities dwaalt hij een beetje af van de intimiteit tussen de acteurs die in het theater ongetwijfeld goed werkte.

The Lobster

2015 | Sciencefiction, Thriller, Romantiek

Verenigd Koninkrijk/Griekenland/Frankrijk/Ierland/Nederland/Verenigde Staten 2015. Sciencefiction van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw en John C. Reilly.

Hardcore Yorgos Lanthimos-fans zullen misschien de bizarre uitwassen missen van Dogtooth en Alps, maar in The Lobster is de naar Groot-Brittannië verhuisde Griek in topvorm door van deze komische kritiek op de stelletjesmaatschappij ook een ontroerend liefdesverhaal te maken. In een vaag-nabije toekomst worden singles bij wet gedwongen in 45 dagen een geliefde te vinden, anders veranderen ze in een dier. Voor Colin Farrells personage betekent dat: een kreeft. Zoals elke film van Lanthimos is ook deze weer een reflectie op geconstrueerde gemeenschappen en de vreemde sociale regels die we er op nahouden.

Blind

2014 | Drama

Noorwegen 2014. Drama van Eskil Vogt. Met o.a. Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali en Jacob Young.

Een jonge schrijfster die onlangs blind is geworden, woont met haar man in een appartement in Oslo. Terwijl hij naar zijn werk gaat, slijt zij haar dagen al mijmerend en fantaserend binnen. Dat is het eenvoudige uitgangspunt van het Noorse drama Blind, waarin toch een ingenieus verhaal wordt verteld. Debuterend regisseur Vogt (coscenarist van Joachim Triers Reprise en Oslo, August 31) husselt fantasie en werkelijkheid door elkaar en biedt de kijker aanvankelijk weinig handvatten. Maar achter de ontregelende vorm en soms duistere thematiek schuilt uiteindelijk een teder, menselijk verhaal.

Porfirio

2011 | Komedie, Drama

Colombia/Argentinië/Uruguay/Spanje 2011. Komedie van Alejandro Landes. Met o.a. Porfirio Ramirez, Jarlinsson Ramirez en Yor Jasbleidy Santos.

De Colombiaan Porfirio Ramirez zit dankzij een verdwaalde politiekogel in een rolstoel. Hij verwacht hiervoor financiële compensatie van de staat, maar die laat het afweten. Op een dag neemt Porfirio het lot in eigen handen. Hij kaapt een vliegtuig om zo aandacht te vragen voor zijn situatie. Voldoende ingrediënten voor een bloedstollende thriller. Maar dat is Porfirio allerminst. Landes richt zich in dit waargebeurde verhaal helemaal op de tragiek van een man in een rolstoel.

L

2012 | Komedie, Drama

Griekenland 2012. Komedie van Babis Makridis. Met o.a. Aris Servetalis, Efthymis Papadimitriou en Lefteris Matthaiou.

Droogkomische film over een man die in zijn auto woont en honing naar een narcoleptische man moet vervoeren. Tiger-kandidaat op het IFFR.

Attenberg

2010 | Drama

Griekenland 2010. Drama van Athina Rachel Tsangari. Met o.a. Ariane Labed, Yorgos Lanthimos, Vangelis Mourikis en Evangelia Randou.

Een van de beste films van het vorige IFFR was het absurdistische Dogtooth van Giorgios Lanthimos. In Attenberg, geregisseerd door Tsangari, producente van Dogtooth, speelt Lanthimos een bijrolletje als ‘love-interest’ van Marina, een jonge vrouw die pas terwijl haar vader stervende is seks ontdekt. Nog absurdistischer dan Dogtooth – getuige de vele silly walks van Marina en vriendin Bella – maar ook iets minder scherp. Actrice Ariane Labed (Marina) won de prijs voor Beste Actrice in Venetië.

Dogtooth

2009 | Drama

Griekenland 2009. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Christos Stergioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia en Anna Kalaitzidou.

'Een snelweg betekent: een heel sterke wind,' klinkt het uit een cassetterecorder in de openingsscène van Dogtooth. De statische camera registreert drie tieners die onbewogen luisteren naar nieuwe betekenissen voor bestaande woorden, in een film die rap schakelt van ongemakkelijk naar misselijkmakend. De drie, twee zussen en hun broer, worden onderworpen aan volledige isolatie van de buitenwereld door hun maniakale vader, die bizarre normen en waarden heeft. De film lijkt het midden te houden tussen Pasolini's Salò o le 120 giornate di Sodoma en Shyamalans The Village.