De Nederlandse filmliefhebber kan tijdens het Nederlandse Film Festival ook thuis naar vaderlandse producties kijken. NPO Start, de streamingdienst van de Publieke Omroep, plaatst tijdens het festival een groot aantal Gouden Kalf-winnaars online. VPRO Cinema tipt er zes.

Brimstone

De jonge Liz (Dakota Fanning) leeft teruggetrokken in een kleine, streng-religieuze Nederlandse nederzetting in het wilde westen. Ze kan niet praten, want haar tong is er ooit uitgesneden. Toch is Liz tamelijk gelukkig. Totdat een duistere dominee (Guy Pearce, met angstaanjagend litteken en akelig Nederlands accent) het dorpje aandoet en het speciaal op haar lijkt te hebben voorzien. Eerste Engelstalige film van regisseur Koolhoven (Oorlogswinter) is een epische, bloederige wraakwestern met feministische inslag. Af en toe over the top (iemand wordt opgehangen aan zijn eigen ingewanden), maar altijd meeslepend en prachtig gefilmd.

Bekijk de film hier

Aanmodderfakker

De 32-jarige losbol Thijs (gespeeld door Gijs Naber) woont wel op zichzelf, maar zijn zus doet z'n was en zijn moeder geeft hem Tupperware-bakjes vol eten mee. Als beloning bekt hij ze af, zoals hij vrijwel iedereen in de film afbekt. Thijs is niet alleen sneu, hij is ook een eikel. En toch gaan we - voor de film voorbij is - van deze Thijs houden. Met dank aan hoofdrolspeler Gijs Naber, het eerlijke, intelligente scenario van Anne Barnhoorn en de trefzekere en stijlvaste regie van Michiel ten Horn. Aanmodderfakker kreeg Gouden Kalveren voor beste film, beste scenario en beste hoofdrolspeler.

Bekijk de film hier (vanaf 27 september)

Joy

Met Joy voltooide Mijke De Jong, regisseur, een drieluik rond opgroeiende, ontoegankelijke meisjes, dat ook Bluebird en Het Zusje van Katia omvat. Joy, is achttien jaar geleden als pasgeborene te vondeling gelegd. Nu, na jaren van kindertehuizen en emotionele leegte, wil ze op zoek naar haar moeder. De camera zit dicht op de huid van Joy, een bruusk, dolend meisje dat hunkert naar warmte. Haar naam klinkt wrang, en slaat misschien eerder op de nadrukkelijk opgewekte dancehit 'Tu es foutu' van In-Grid, waar Joy steeds naar luistert. Gouden Kalveren voor Beste Film, Beste Script en voor de bijrol van Coosje Smid.

Bekijk de film hier (vanaf 27 september)

Borgman

Psychologische thriller over mysterieuze zwerver, Camiel Borgman (de Vlaming Jan Bijvoet), die zijn zinnen heeft gezet op een yuppengezin. Met zijn handlangers (onder wie regisseur Alex van Warmerdam zelf) neemt hij eerst de enorme tuin van hun villa onder handen. En vervolgens de gezinsleden. Borgman zit vol visuele vondsten (let op het ijsstokje) en is even droogkomisch, vilein en vervreemdend als de zeven vorige films van alleskunner Van Warmerdam. De eerste film sinds 1975 die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie in Cannes, de Gouden Palm werd niet gewonnen. Wel Gouden Kalveren voor beste film, scenario en actrice Hadewych Minis.

Bekijk de film hier (vanaf 27 september)

Gluckauf

Gluckauf - een mijnwerkerswoord dat 'Kom veilig boven' betekent - is een vader-zoondrama vermomd als misdaadfilm. De misdaadplot (met drugs, automatische geweren en een lokale gangsterbaas) is slechts bijzaak. Een decor, net als de beelden van het verpauperde Limburg waartegen de film zich afspeelt. En het feit dat in Gluckauf alleen in Limburgs dialect gesproken wordt. Centraal staat de breekbare en tegelijk onbreekbare relatie tussen kruimelcrimineel Lei (een fantastische Bart Slegers) en diens zoon Jeffrey (de al even goede Vincent van der Valk). Gluckauf, de tweede film van regisseur Remy van Heugten, is authentiek, aangrijpend en prachtig gefilmd. Gouden Kalveren voor beste film, scenario, regie en camera.

Bekijk de film hier (vanaf 27 september)

Nothing Personal

Een stugge Nederlandse vrouw (prima gespeeld door Lotte Verbeek) belandt op het Ierse platteland, waar ze een oudere weduwnaar (Stephen Rea) ontmoet. Ze stemt erin toe voor hem te werken in ruil voor eten en onderdak, maar alleen onder de voorwaarde dat er geen persoonlijke vragen worden gesteld. In Nothing Personal wordt weinig gesproken, maar veel getoond. Prachtige shots, gedraaid in Connemara en Andalusië. Regisseur Urszula Antoniak won voor haar speelfilmdebuut onder andere prijzen op het filmfestival van Locarno en Gouden Kalveren voor beste film en beste regie.

Bekijk de film hier (vanaf 27 september)

Deze films zijn vanaf 27 september te bekijken op NPO Start. Let op: de films met een Kijkwijzer-advies van 16jaar en ouder, zijn alleen 's avonds te bekijken.

Meer Nederlands Film Festival

Meer over de films