VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Deze week gingen we ter ere van het Nederlands Film Festival (21 tot en met 30 september) op zoek naar de beste Nederlandse films op Netflix.

achtste-groepers huilen niet

In deze verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens zien we hoe de opgewekte, stoere Akkie opgenomen wordt in het ziekenhuis met leukemie. Haar klasgenoot Joep, voorheen nogal een jengelkop die het vaak aan de stok had met Akkie, besluit haar bij te staan. Er lijkt genoeg ruimte te zijn voor tragiek, maar regisseur Dennis Bots houdt het bij een rechttoe-rechtaan jeugdfilm in plaats van de diverse thema’s op een volwassen manier te benaderen.

Bro's Before Ho's

‘Politiek correcte humor’ is geen term die je in de woordenboeken van regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil (New Kids) terug zult vinden. Tim Haars en Daniel Arends spelen broers die een pact sluiten om nooit een relatie aan te gaan met een vrouw. Dat lukt… maar niet voor lang. Anna (Sylvia Hoeks) is namelijk lastig af te wijzen. Ranzige, platte komedie zoals je die van deze heren kunt verwachten. Een spervuur aan geslaagd én minder geslaagde grappen, maar de lach overheerst uiteindelijk met gemak in deze onvolwassen romkom.

Dunya & Desie

Film gebaseerd op de gelijknamige televisieserie over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. Dunya is Marokkaans, Desie is zo Hollands als kaas en tulpen. Op haar achttiende verjaardag krijgt Dunya tot haar schrik te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt. Desie raakt zwanger van haar rijsschooleraar en weet niet of ze het kindje wilt houden. Ze besluit samen met Dunya op zoek te gaan naar haar biologische vader. Wanneer deze in Marokko blijkt te wonen, lijkt dit een uitweg voor hen allebei. Multiculturele roadmovie die niet alleen geschikt is voor fans van de serie, maar een breder publiek zal aanspreken.

De marathon

Verfilming van een script van de Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk. Waardenberg vertolkt zelf de rol van Leo, die samen met drie vrienden werkzaam is in een autogarage. Om hun garagebedrijf van een faillissement te redden moeten de vier ongetrainde en grofgebekte Rotterdammers de Marathon van Rotterdam uitlopen. Dat gaat gepaard met veel gevloek en getier, maar laat ook ruimte voor een traan. Een uitermate fijn gebalanceerde tragikomedie.

Mees kees op kamp

Kleurrijke tweede verfilming van de populaire boeken van Mirjam Oldenhave. Was meester Kees in de eerste film al een eigenaardige verschijning, in dit vervolg gaat Kees met zijn leerlingen naar een kamp aan zee. Meester Kees is nog altijd de laat-maar-lekker-waaien-meester waar kinderen dol op zijn. Grappig voor jong en oud, met een uitbundig leuke rol van Sanne Wallis de Vries als schoolhoofd Dreus. Sympathieke, warme jeugdfilm.  

Off Screen

In deze Nederlandse Telefilm spelen Jan Decleir en Jeroen Krabbé samen de hoofdrollen als een geoliede machine. Op 11 maart 2002 gijzelt een gewapende man (Decleir) een aantal mensen in de Amsterdamse Rembrandttoren, uit protest tegen 'de verborgen codes in de zwarte balken van breedbeelduitzendingen'. Regisseur/scenarist Pieter Kuijpers (Van God los) haalde alles uit de kast, met enerzijds Matrix-achtige actiebeelden en anderzijds een doorwrocht portret van een vereenzaamde man die leeft met paranoia en hallucinaties.

Oorlogswinter

In de ijskoude winter van 1945 ziet de jonge Michiel (Martijn Lakemeier) een Engels vliegtuig neerstorten. Hij ontdekt waar de piloot zich verborgen houdt en besluit hem te helpen. Als de zoon van de burgemeester in een dorpje in de buurt van Zwolle heeft hij tot dan toe weinig last gehad van de oorlog. Nu zal hij moeilijke keuzes moeten maken. Een mengelmoes van coming of age-elementen binnen een spannend oorlogsdrama, die voor regisseur Martin Koolhoven een ticket naar het buitenland opleverde. Debutant Martijn Lakemeier ontving voor zijn rol een Gouden Kalf.

Publieke werken

In dit 19e-eeuwse drama, gebaseerd op de succesroman van Thomas Rosenboom, vertelt regisseur Joram Lürsen (Alles is Liefde) het verhaal van vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat). Vedder is woonachtig tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis verkopen voor een goede prijs, omdat ze daar een hotel willen bouwen. Maar Vedder vraag het dubbele. Een schitterend, high-budget historisch drama met internationale allure.

Schemer

Regisseur Hanro Smitsman, bekend van Telefilm Skin uit 2008, liet zich voor Schemer inspireren door de moord op de zestienjarige Maja Bradaric. Het verhaal omtrent zes middelbare schoolvrienden die besluiten samen hun ‘vriendin’ Jessie om het leven te brengen, speelt zich af tijdens een broeierige zomer waarin de spanningen hoog oplopen. Smitsman vertelt het intrigerende verhaal vanuit diverse perspectieven en vult dat aan met smaakvol geschoten - vaak dromerige - plaatjes, al overtuigt de groepsdynamiek niet altijd.

TBS

Theo Maassen schittert als tbs’er Johan van der Sterre, die vastzit omdat hij zijn vader heeft vermoord. Hij ontsnapt uit de Long Stay-afdeling van de gevangenis, gijzelt de 13-jarige Tessa (Lisa Smit) en gaat met haar op zoek naar zijn moeder. Die kan namelijk bewijzen dat Maassen minder op z’n kerfstok heeft dan waarvoor hij is veroordeeld. Een aardige poldervariatie op Bonnie and Clyde.

Meer tips?

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.