Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Emily Blunt in een fantastische thriller en Jake Gyllenhaal in de nieuwe (horror)film van Nightcrawler-regisseur Dan Gilroy.

Abducted in Plain Sight

Ontluisterende documentaire over de ontvoering van de twaalfjarige Jan Broberg, die in 1974 door haar buurman Robert Berchtold wordt gedrogeerd en meegenomen naar Mexico. Ze wordt uiteindelijk gevonden en bevrijd, maar dat is slechts het begin van een zaak die alsmaar vreemder en vreemder wordt (inclusief buitenaardse wezens, medeplichtige ouders en brandstichting). Technisch zeker niet de meest volmaakte documentaire, maar de opeenvolging van bizarre wendingen en het vele archiefmateriaal – waaronder bandopnames van  Robert Berchtold en filmbeelden van de rechtszaak – maken Abducted in Plain Sight ronduit huiveringwekkend.

En las estrellas

Filmmaker Víctor (Luis Callejo) wordt overvallen door zijn eigen tegenslagen: hij is alcoholist, werkloos, depressief en dreigt ook nog eens de voogdij over zijn zoontje Ingmar te verliezen. Om hun band te versterken én om Ingmar af te leiden van de sombere werkelijkheid begint hij hem een fantasievol en romantisch verhaal te vertellen. En las estrellas (Up Among The Stars) wisselt op fraaie wijze voortdurend tussen de harde realiteit en de door Victor gecreëerde droomwereld, die onder meer bestaat uit prachtige, handgeschilderde decors.

Paddington

Ruim vijftig jaar na verschijning van het eerste boek over Paddington, van schrijver Michael Bond, krijgt het oer-Britse beertje een eigen film - een combinatie van 'live action' en computeranimatie. En zowaar: die film is hartstikke leuk. De vriendelijke maar onhandige beer (met stem van Ben Whishaw) reist van 'donker Peru' naar Londen en wordt daar opgenomen door de familie Brown. Intussen wordt hij achternagezeten door een snode dierenopzetter (Nicole Kidman). Regisseur en coscenarist Paul King treft precies de juiste toon, met veel warmte, vrolijk absurdisme en visueel vernuft.

Sicario

Stoere, integere FBI-agent Kate (Emily Blunt) wordt door een geheimzinnige overheidsorganisatie gerekruteerd om mee te strijden in de war on drugs rond de Amerikaans-Mexicaanse grens. Al snel vallen de lijken bij bosjes en beseft Kate dat ze geen idee heeft waar ze aan meedoet. Harde, robuuste politiethriller, fraai gefilmd (door Roger Deakins), erg spannend, met een geweldige cast. Net als in veel van zijn andere films stelt de Canadese regisseur Denis Villeneuve (Incendies, Prisoners) een duivels dilemma aan de kaak, en zal de kijker zelf een kant moeten kiezen.

'Voor zo'n zware film was het een heel vrolijke set. Er werd veel gegiecheld', vertelde hoofdrolspeelster Emily Blunt tijdens de persconferentie van de film in Cannes.

Velvet Buzzsaw

Morf Vandewalt is een gevreesd kunstcriticus die reputaties kan maken en breken. Als zijn galerie-medewerkster Josephina een aantal schilderijen vindt in het appartement van haar overleden oude buurman is hij diep onder de indruk, al zijn ze wel wat verontrustend. Velvet Buzzsaw begint als een vileine parodie op kunstsnobisme, maar ontpopt zich dan tot stevige splatterfilm. Vooral de parodie is geslaagd, dankzij leuke rollen van Gyllenhaal als criticus, van Russo als galeriehoudster met een punkverleden en van Malkovich als drooggevallen kunstenaar. Van de regisseur van Nightcrawler.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.