Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Kate Winslet in een Australische komedie en een meesterlijke thriller van Christopher Nolan.

The Dressmaker

Ze is een succesvol kledingontwerpster. Nu is Myrtle Dunnage (Kate Winslet) terug in het stoffige Australische gehucht waar ze is opgegroeid. Het is 1951 en Myrtle zal mer haar Singer naaimachine in de ingedutte gemeenschap wraak nemen op degenen die haar destijds onheus hebben bejegend. Filmmaakster Jocelyn Moorhouse (Proof) verzamelde uitstekende acteurs voor een uiteindelijk wat onevenwichtige zwarte komedie die toch een plezier is om naar te kijken. Tegenover de prima Winslet staat Liam Hemsworth als een lokale mate die graag zijn hemdje uittrekt. Naar het boek van Rosalie Ham. In eigen land bekroond met talloze prijzen, onder meer voor Winslet.

The Matrix

In deze visueel baanbrekende sf-actiethriller speelt Keanu Reeves computerhacker Neo, die op een dag wordt benaderd door cyberrebellen Morpheus (Laurence Fishburne) en Trinity (Carrie-Anne Moss). Die verklappen hem de huiveringwekkende waarheid over onze wereld: die bestaat niet! Het script boet gaandeweg in aan vernuftigheid, maar de film is vooral technisch verbluffend. Het 'vertragen' van de tijd (om de baan van een kogel te volgen) is bijvoorbeeld een techniek die naderhand in veel films en games werd toegepast. Werd gevolgd door twee matige sequels, die ook op Netflix te zien zijn. Een vierde deel is momenteel in de maak.

Memento

Hoogst intrigerende thriller van Christopher Nolan die de ene prijs na de andere opstreek. Leonard Shelby (Guy Pearce) is getuige van de verkrachting van en de moord op zijn vrouw. Sindsdien lijdt hij aan geheugenverlies en stuurt hij zichzelf berichten: briefjes, polaroidfoto's en andere kattebelletjes (zoals de tatoeages op zijn ­lichaam), geheugensteuntjes die moeten helpen bij zijn zoektocht naar de moordenaars en zijn verleden. Wordt, analoog aan de beleving van de hoofdpersoon, verteld in omgekeerd chronologische volgorde, meermaals bekijken is warm aanbevolen.

Ocean Waves

Taku en Yutaka, twee goed bevriende bovenbouwers op een middelbare school in een Japanse provinciestad, zijn allebei geïntrigeerd door Rikako, een nieuw klasgenootje uit Tokio. Maar Yutaka zag haar het eerst, dus Tako houdt afstand. Tot de voor Japanse begrippen nogal onconventionele Rikako tijdens een schoolreisje een flink bedrag van Taku wil lenen. Fraaie animatiefilm, oorspronkelijk gemaakt voor tv, in een subtiele, effectieve, simpele stijl gemaakt, met zo af en toe een wonderschoon uitgewerkt detail. Goed verhaal, mooie karaktertekening, alleen de muziek had wel wat minder gemogen.

Terug van weggeweest: Room

Dit met een Oscar bekroonde drama (Brie Larson won in de categorie beste vrouwelijke hoofdrol) stond al eerder op Netflix, maar werd verwijderd. Nu is de film weer toegevoegd.

Intelligente bewerking van de gelijknamige succesroman van de Ierse Emma Donoghue, over een moeder en haar (bijna) vijfjarige zoontje, die door Old Nick worden vastgehouden in een geluidsdicht en met stalen platen verstevigd tuinhuisje. Het jochie, Jack, is geboren in dat tuinhuisje en kent de wereld alleen van de televisie. En uit de verhalen van zijn moeder. Opvallend optimistisch, ondanks het zware onderwerp, omdat de kijker vooral door de ogen van Jack kijkt. Larson kreeg een Oscar voor haar rol, daarnaast waren er Oscarnominaties voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario

Lees hier ons interview met regisseur Lenny Abrahamson

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.