VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder meer een meeslepend drama uit Georgië en 'de beste film aller tijden'.

De held

Sara Silverstein (Monic Hendrickx) is opgegroeid met geheimen. Haar vader was kampslachtoffer, maar heeft daar nooit over willen praten. Wanneer Sara slachtoffer wordt van een gewelddadige aanranding, bagatelliseert ze het voorval aanvankelijk. Maar als er kort daarna nog meer dramatische dingen gebeuren kunnen de geheimen, van haar en van haar vader, niet langer verzwegen worden. Als thriller vermomd familiedrama over de generaties lang door woekerende gevolgen van de oorlog. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Jessica Durlacher, die samen met regisseur Menno Meyjes het scenario schreef.

Lees hier ook een interview met Jessica Durlacher over de film

Lilo & Stitch

Het schattige, maar ook nogal ongeremde Hawaiiaanse weesmeisje Lilo woont in huis bij haar oudere zus. Na lang zeuren krijgt Lilo toestemming om een huisdier te nemen. In het asiel valt haar oog op Stitch, een wezen dat wel wat lijkt op een hond. In werkelijkheid is het een destructief, ter dood veroordeeld buitenaards genetisch experiment. Terwijl Lilo en haar zus kampen met maatschappelijke problemen ontvlucht Stitch buitenaardse vijanden. Leuke Disney-film, in een warme, klassieke animatiestijl, niet al te zoetsappig, en met fijne Elvis-liedjes in de soundtrack.

He Named Me Malala

Braaf portret van de Pakistaanse Nobelprijs-winnares Malala Yousafzai, die in 2012 op vijftienjarige leeftijd door de Taliban in haar hoofd werd geschoten, maar wonder boven wonder de aanslag overleefde. Regisseur Davis Guggenheim (An Inconvenient Truth) zocht haar op in haar nieuwe huis in Birmingham en volgde haar gedurende haar wereldtournee. Doorvragen op ongemakkelijke momenten doet hij zelden, maar de scènes waarin Malala simpelweg een blozende en verlegen tiener is, zijn prachtig.

My Happy Family

'Gelukkig is het gezin met een tevreden moeder, die zich opoffert voor haar gezin,' verkondigt een priester op tv. Maar de 51-jarige Manana (Ia Shugliashvili) heeft helemaal geen zin om zich op te offeren. Ze is haar gezin een beetje beu, met haar zeurende ouders, haar slome man en volwassen, maar zoekende, kinderen. Dus huurt ze, vlak voor haar verjaardag - waar ze trouwens ook geen zin in heeft - een appartementje en gaat het huis uit. Het vormt de start van een warm en meeslepend drama over gewone mensen met gewone problemen in Tbilisi, Georgië. Die trouwens af en toe in prachtig meerstemmig gezang uitbarsten. Geweldig spel, vooral van Shugliashvili.

Vertigo

Rechercheur John Ferguson (James Stewart) heeft last van hoogtevrees sinds hij zag hoe een collega tijdens een achtervolging van een dak af stortte. Na zijn vervroegd pensioen vraagt een oude vriend hem om een oogje te houden op zijn vrouw Madeleine. Maar Ferguson valt als een blok voor de mooie blondine, dat kan natuurlijk niet goed aflopen. De film kreeg een lauwe ontvangst, pas na verloop van tijd werd duidelijk dat Alfred Hitchcock hiermee een van zijn beste films had gemaakt. Een beroemde camerabeweging werd later bekend als een 'Vertigo-shot'. In 2012 door critici én filmmakers verkozen tot beste film aller tijden.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.