Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal Mads Mikkelsen in een avonturenfilm en een intrigerend heldenverhaal.

Arctic

De Deense acteur Mads Mikkelsen – met zijn ruige en verweerde gezicht – is altijd geloofwaardig als in het hoge noorden gestrande piloot, die zorgvuldig alle stappen zet die hem dichter bij redding moeten brengen. Sterke debuutfilm van de Braziliaanse YouTube-ster Joe Penna, van wie je eerder een snel gemonteerde en opzichtige film zou verwachten dan deze bedachtzame, bijna ouderwetse overlevingsfilm. Maar dat is geen kritiek, eerder een aanbeveling. Want het acteren van Mikkelsen, een loerende ijsbeer en een naderende helikopter zorgen ervoor dat het verhaal nooit gaat vervelen.

The Laundromat

In 2015 wordt dankzij de Panama Papers – ruim 11 miljoen naar de pers gelekte documenten – duidelijk dat vermogende klanten uit de hele wereld via schimmige constructies voor miljarden aan belasting hebben weten te omzeilen. Met dank aan het op Panama gevestigde kantoor Mossack Fonseca. In The Laundromat brengen regisseur Steven Soderbergh en scenarioschrijver Scott Z. Burns deze voor de leek onbegrijpelijke constructies terug tot menselijke verhalen. Verteld door de heren Mossack (Gary Oldman) en Fonseca (Antonio Banderas) zelf. Waardoor de film eerder geamuseerd dan verontwaardigd is geworden (op het fantastisch opruiende einde na).

Lees hier ons interview met acteur Gary Oldman over The Laundromat

Molly's Game

Biopic over ‘Poker Princess’ Molly Bloom, die jarenlang high stakes-pokerwedstrijden organiseerde, waarbij regelmatig Hollywoodacteurs Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio en Ben Affleck aanschoven. In dit regiedebuut van scenarioschrijver Sorkin (The Social Network, Steve Jobs) zien we opkomst en ondergang van Bloom (Jessica Chastain), die uiteindelijk door de FBI wordt opgepakt. Idris Elba is de advocaat die haar voor gevangenisstraf moet behoeden. Gebaseerd op het gelijknamige boek dat Bloom zelf schreef, waardoor het iets te veel een heldenverhaal wordt. Maar wel een intelligent, intrigerend en ondanks de lange speelduur heel soepel verteld heldenverhaal.

Silver Linings Playbook

Wanneer leraar Pat (Bradley Cooper) na acht gerechtelijk opgelegde maanden in een inrichting door zijn moeder mee naar huis wordt genomen, weet pa nog van niets. Meteen blijkt dat bipolaire Pat bepaald niet is genezen. Dan ontmoet hij Tiffany (Jennifer Lawrence), een recalcitrante jonge vrouw die na de plotselinge dood van haar echtgenoot op drift is geraakt. Wat onevenwichtige maar levendige tragikomedie annex feelgood-film van David O. Russell (American Hustle) wordt gedragen door een geweldige cast, Cooper en Lawrence voorop. De scène met Pat en Tiffany in de diner is een juweel.

The Tale of Despereaux

Behalve dat hij klein is en enorme oren heeft, is er nog iets vreemds aan de jonge muis Desperaux: hij is in tegenstelling tot zijn medemuizen niet bang voor scherpe messen, muizenvallen of zelfs mensen. Desperaux raakt door zijn onverschrokkenheid bevriend met rat Roscuro en met een lelijk dienstmeisje. The Tale of Despereaux is bijzonder mooi gemaakt, maar niet voor een al te jong publiek. De personages zijn weliswaar knuffelbaar, maar de verhaallijnen complex en af en toe behoorlijk eng. Voor wie dat geen bezwaar vindt zijn er wijze lessen te vinden, zoals dat je boeken niet op moet eten, maar moet lezen

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.