VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week als tips: een kostuumdrama, een sf-avontuur en een moderne klassieker.

Net toegevoegd: A Royal Affair

De Zweedse actrice Alicia Vikander, in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest gevraagde actrices in Hollywood, leerde in acht weken tijd vloeiend Deens voor haar rol in deze voor een Oscar genomineerde film. Ze speelt een jonge koningin — haar man is de psychisch gestoorde Deense koning Christiaan VII — die een affaire begint met de verlichte Duitse arts Struensee ( Mads Mikkelsen). Een kostuumdrama boordevol intriges, dat pendelt tussen episch koningsdrama en kasteelromantiek.
Lees ook ons portret van Alicia Vikander

Actueel: Star Trek

Het derde hoofdstuk in de Star Trek-reboot van producent J.J. Abrams, getiteld Star Trek Beyond, draait momenteel in de bioscoop. In dit formidabele eerste deel (het vervolg staat niet op Netflix) zien we hoe James T. Kirk de Starfleet Academy doorloopt en vervolgens samen met zijn puntorige rivaal Spock op het ruimteschip U.S.S. Enterprise belandt. Succesvol bij zowel publiek als de critici, onder meer vanwege het strakke en humoristische script en leuke bijrollen van onder andere Anton Yelchin en Leonard Nimoy (beiden inmiddels overleden).

Moderne klassieker: There Will Be Blood

Begin twintigste eeuw vindt mijnwerker Daniel Plainview ( Daniel Day-Lewis) olie. Door dag en nacht te ploeteren weet hij zijn aanvankelijk bescheiden succes steeds verder uit te bouwen. De enige die zich niet laat inpakken door zijn gloedvolle praatjes over de rijkdom die hij boeren met olie onder hun schrale akkers kan brengen is de charismatische prediker Eli Sunday ( Paul Dano). Overrompelend epos van Paul Thomas Anderson (Magnolia) over de opkomst van een misantropische oliebaron.
Bekijk ook ons interview met Paul Dano over de film

Meer Netflix-tips