VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week zeven films die werden genomineerd voor een of meerdere Oscars (in het kader van de Oscaruitreiking op zondag 26 februari).

Cartel Land

Documentairemaker Matthew Heineman gaat in Cartel Land heel ver om zijn verhaal over de Mexicaanse drugskartels te vertellen. Hij loopt met gevaar voor eigen leven mee met burgerwachten in zowel Mexico als Amerika, die het heft in eigen handen hebben genomen om hun families te beschermen tegen meedogenloze criminelen. Voor het oog van de camera transformeert de Mexicaanse burgerwacht echter in een corrupte en gewelddadige entiteit die haast niet meer van de vijand te onderscheiden is. Verloor bij de Oscars van Amy.

Chinatown

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het script van Robert Towne werd dan ook bekroond met een Oscar, maar de andere tien nominaties werden niet verzilverd.

LET OP: Chinatown wordt op 27 februari van Netflix verwijderd

Donnie Brasco

Op feiten gebaseerd drama over een FBI-agent (Johnny Depp) die begin jaren 70 in de New Yorkse maffia infiltreert. Regisseur Newell ontdoet de gangsterwereld van heroïek en vertelt het verhaal als een tragische liefdesgeschiedenis, waarin de groeiende genegenheid tussen de undercoveragent en simpele maffiaonderdaan Lefty Ruggiero (Al Pacino) geen enkele toekomst heeft. Vooral Depp, in een van zijn eerste 'volwassen' dramatische rollen, is indrukwekkend als de undercoveragent die in toenemende wanhoop zijn loyaliteit probeert te verdelen tussen zijn opdrachtgevers, zijn gezin en de aandoenlijke Lefty. Het script werd genomineerd voor een Oscar, maar verloor van L.A. Confidential.

The Hurt Locker

De militairen van een explosievenopruimingsdienst in Irak krijgen een nieuwe collega. Staff Sgt. James (Jeremy Renner) is erg goed in zijn vak, maar hij neemt veel risico's. Zijn collega's zweten intussen peentjes: ze hebben al heel wat collega's verloren aan in elkaar geknutselde bommen. Heel goede oorlogsfilm, zinderend spannend, realistisch en aangrijpend. Geweldig spel van de hele cast. De altijd interessante regisseur Kathryn Bigelow verfilmde een messcherp scenario van Mark Boal, die een tijdlang meeliep met een vergelijkbaar team in Bagdad. Oscars voor onder andere film, regie en script.

M*A*S*H

Het liedje aan het begin van de film - 'Suicide is painless' - klinkt zo rustig en vriendelijk en de personages Hawkeye en Trapper John zijn zo innemend dat je bijna vergeet dat er een oorlog aan de gang is. Maar M*A*S*H gaat wel degelijk over oorlog, de Koreaanse, en chirurgen Hawkeye en Trapper John willen niets liever dan zo snel mogelijk weg uit hun mobiele legerziekenhuis. Altmans succesvolle anti-oorlogsfilm - die uitkwam op het hoogtepunt van de anti-Vietnam demonstraties - werd een inspiratiebron voor een langlopende tv-serie, maar de film is leuker, brutaler en minder sentimenteel. Greep naast de Oscar voor beste film, maar won wel in de categorie scenario.

Mrs. Brown

Twee jaar na de dood van haar echtgenoot Albert is koningin Victoria nog immer in diepe rouw verzonken. Totdat een levendige Schot, John Brown, haar ertoe weet over te halen dagelijks een ritje te paard te maken. Zo ontstaat een hechte band die Victoria's onderdanen hogelijk verontrust en de koningin de bijnaam Mrs. Brown oplevert - ondanks het feit dat er van een expliciet romantische laat staan seksuele verhouding geen sprake is. Warm, subtiel drama wordt gedragen door de twee uitstekende hoofdrolspelers. Dame Judi Dench werd genomineerd voor een Oscar, maar het gouden beeldje ging uiteindelijk naar Helen Hunt voor As Good as It Gets.

True Grit

De veertienjarige Mattie (Hailee Steinfeld) zoekt iemand om haar te helpen de moordenaar van haar vader te achterhalen. Ze komt terecht bij de norse alcoholist Rooster Cogburn (Jeff Bridges), die heel geschikt zou moeten zijn. Want hij is iemand met True Grit, oftewel: Ware Volharding. Wonderschone western, die slechts in de verte lijkt op de gelijknamige film met John Wayne uit 1969. Bridges is geweldig als competente lomperik, Steinfeld houdt zich glorieus staande als precies formulerende, doelbewuste jongedame. Genomineerd voor maar liefst tien (!) Oscars, waarvan er welgeteld nul (!) werden verzilverd.

LET OP: True Grit wordt op 27 februari van Netflix verwijderd

Meer filmtips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.