VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week een historisch drama, een hipster romkom en Tarantino's spaghetti-western.

12 Years a Slave

Indrukwekkende film over Solomon Northup, die - als vrije man in New York - in 1841 wordt ontvoerd en twaalf jaar lang moet doorbrengen op katoenplantages in het zuiden van Amerika. Fraai gefilmde scènes vol lichamelijk en geestelijk lijden. Voor negen Oscars genomineerd, waarvan die voor beste film, beste vrouwelijke bijrol (Nyong'o) en beste script werden verzilverd.

(500) Days of Summer

De als architect opgeleide Tom heeft een suf baantje als schrijver van teksten voor wenskaarten, maar zijn bestaan wordt flink opgefleurd door Summer, een meisje van kantoor. Het verhaal van hun relatie wordt niet chronologisch verteld, maar in flashbacks en -forwards. Op die manier krijgen details in de film steeds een andere lading. Een opmerkelijke en originele manier om een romkom te presenteren, (500) Days of Summer stijgt dan ook ver boven de meeste genregenoten uit.

Agora

De Griekse wiskundige, filosoof en astronoom Hypatia vertegenwoordigt de voice of reason in de nadagen van het Romeinse rijk, een samenleving op de rand van verval.  In Alexandrië probeert ze de raadselen van de sterren op te lossen en draagt ze haar kennis ruimhartig over aan ieder die geïnteresseerd is. Om haar heen woedt een escalerend conflict tussen Grieks-Romeinse polytheïsten en christenen. Prachtige art direction en uitstekend spel, in dit intelligente pleidooi tegen extremisme.

Django Unchained

Jamie Foxx speelt de bevrijde slaaf genaamd Django, die met behulp van een Duitse premiejager zijn vrouw wil bevrijden uit de klauwen van een sadistische plantage-eigenaar. Thematisch gewaagde, cartoonesk-gruwelijke spaghettiwestern is opvallend rechttoe rechtaan verteld, met enkele briljante maar ook minder geslaagde scènes. Hoogtepunt is de wrang-komische bijrol van Samuel L. Jackson als valse huisslaaf. 

Mary Poppins

Deze vijf Oscars winnende Disney-musical begint met de kinderen van de stijve Britse meneer Banks, die kinderjuf na kinderjuf verslijten. Zij stellen zelf een advertentie op voor een nieuwe gouvernante. Op miraculeuze wijze komt de advertentie terecht bij Mary Poppins (Julie Andrews), die magisch uit de lucht komt dalen. Mary Poppins is streng, maar ze kan toveren en de kinderen beleven zingend en dansend allerlei vreemde avonturen. Het aanstekelijke spel van Andrews zorgt er voor dat je dagenlang verkwikkende nonsens neuriet.

Mean Streets

De doorbraakfilm van regisseur Scorsese vertelt het verhaal van twee jeugdvrienden: Scorsese's alter ego Charlie (Keitel), een gekwelde misdadiger, en Johnny Boy (De Niro), een zelfdestructief persoon die zijn schulden niet kan afbetalen. Meer dan een film over twee kleine criminelen is Mean Streets vooral een verkenning van de invloed van het katholieke geloof, een drama over schuld en boete. Vanwege geldgebrek werden veel shots uit de hand geschoten, wat verbazingwekkend goed uitpakte.

De tweeling

Verfilming van het boek van Tessa de Loo over twee vrouwen die gescheiden opgroeien na een innig verstrengelde kindertijd. Anna groeit op in liefdeloze armoede in Duitsland. Lotte groeit op in welvaart in Nederland. Als de zussen op hoge leeftijd zijn ontmoeten ze elkaar weer. De filmmakers en acteurs hebben de twee levensgeschiedenissen én de drie tijdsperiodes kundig verbeeld, maar de topzware climax suggereert een verhaal dat er niet aan voorafgaat.

Some Like It Hot

Twee werkloze muzikanten zijn getuige van wat later bekend zou worden als de beruchte 'St. Valentine's Day Massacre'. Eén van de bendeleden van Spats Colombo heeft hen echter opgemerkt. Om aan een gewisse dood te ontsnappen zien ze maar één oplossing: zich als vrouw verkleden en met een meidenorkest mee naar Miami vertrekken. Klassieke komedie, vol spitsvondige dialogen en amusante verwikkelingen. Monroe was nogal in de war tijdens de opnames, kon bijvoorbeeld haar tekst niet onthouden, maar kreeg toch een Golden Globe voor haar rol.

Kill Bill 1 & 2

Tarantino's ode aan ouderwetse Aziatische vechtfilms, boordevol filmcitaten, met een sterk stukje anime, een puike soundtrack en vooral veel prachtig in beeld gebracht geweld. Na de overdonderende finale van deel 1 leek het voor Quentin Tarantino lastig een waardige opvolger te maken. Hij slaagde niettemin met vlag en wimpel, door het accent te verleggen van actie naar de psychologische aspecten en de geschiedenis. Wat niet wil zeggen dat het een tam vervolg is geworden.

American Psycho

Het moment dat regisseuse Harron en actrice Guinevere Turner bekend maakten de verfilming op zich te willen nemen van het controversiële boek American Psycho van Bret Easton Ellis, waren de twee vrouwen niet meer uit de krantenkoppen weg te slaan. Iedereen vroeg zich af hoe Harron met het excessieve geweld in de roman om zou gaan. De film gaat over de moreel bankrupte witteboorden-seriemoordenaar Patrick Bateman als symbool voor de cynische, inhalige jaren tachtig, maar het gruwelijke geweld wordt niet expliciet getoond en de meedogenloze vrouwenhaat is niet aanwezig. Bale is schitterend als de vlekkeloos verzorgde Bateman.

Meer filmtips voor Netflix?

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.