Ze is bekend als de sexy blondine die rondhuppelt in de Trevifontein in Fellini's La dolce vita. Maar wie was de Zweedse actrice Anita Ekberg verder?

De Italiaanse documentaire The Girl in the Fountain (2021) heeft een ietwat bespottelijk uitgangspunt. Centraal staat de Zweedse actrice Anita Ekberg, die een iconische status bereikte door verleidelijk rond te huppelen in de Trevifontein in de filmklassieker La dolce vita (1960). De docu bestaat goeddeels uit interviews en archiefbeelden, maar daarnaast wordt de Italiaanse ster Monica Bellucci opgevoerd, die de opdracht krijgt Ekberg na te spelen. Waarom precies? Omdat Bellucci ook begon als model en later actrice werd – ook al is ze verder een heel ander type? Terwijl ze een blonde pruik opzet en Ekbergs jurken past, lijkt de Italiaanse het concept zelf ook niet helemaal te snappen.

Maar vooruit, verder is de docu best de moeite waard. Want Anita Ekberg (1931-2015) was zonder meer een intrigerende vrouw. Nog voor haar twintigste werd ze uitgeroepen tot Miss Sweden, waarop ze groen als gras naar Hollywood trok en meteen werd ingepikt door Universal. Jarenlang speelde ze onbeduidende filmrolletjes als blonde schoonheid, terwijl ze achter de schermen de ene na de andere ster om haar vinger wond. Verfrissend openhartig vertelde ze daar later over in interviews. In haar jonge jaren werd ze wel vergeleken met Marilyn Monroe, die tegenwoordig vaak wordt geportretteerd als slachtoffer (zie de Netflixfilm Blonde), maar afgaand op deze docu lijkt Ekberg aardig van haar succes te hebben genoten. Helaas hield het na La dolce vita geen stand: ze werd alleen nog getypecast als seksbom (al dan niet badend in een fontein, zwembad of rivier) en kon ten slotte enkel nog rollen krijgen in b-films. Zoals Bellucci opmerkt: ‘Anita stapte de filmgeschiedenis in toen ze in die fontein ging staan, maar misschien stapte ze ook een gevangenis in.’ 

De documentaire 'Actrice Anita Ekberg - Het meisje in de Trevifontein' is nog tot 12 mei te streamen op NPO Start

Meer over Anita Ekberg