Bovenop een dak, aan het water of onder een metrostation: deze zomer zijn er weer tal van films in de buitenlucht te bewonderen. Bekijk hieronder het overzicht van openluchtfilmfestivals door het hele land.

Amersfoort

Film aan de Eem
Pathé Amersfoort organiseert de vierde editie van Film aan de Eem. Bezoekers kunnen gratis in de buitenlucht genieten van een bijzondere speelfilm bij Winkelcentrum Eemplein Amersfoort. De film wordt nog bekend gemaakt.

31 augustus - klik hier voor meer informatie.

NEMO Zomerdak, 21 juni t/m 5 september

Amsterdam

Pllek - Films with a View | Sunscreenings
Films with a View | Sunscreenings is het filmprogramma van Pllek in samenwerking met Outdoor Cinema en Cineville. Elke dinsdagavond wordt een openluchtfilm vertoond, mits het mooi weer is. Houd de facebookpagina in de gaten voor het filmprogramma.

4 juni t/m 10 september- klik hier voor meer informatie

IDFA by Night
Pakhuis de Zwijger laat in samenwerking met IDFA een selectie documentaires zien op het naburig gelegen plein. De thema's van de documentaires lopen ver uiteen en alle docu's zijn Engels ondertiteld. Toegang is gratis.

10 t/m 20 juli - klik hier voor meer informatie

World Cinema Festival Amsterdam
Het World Cinema Festival vertoont films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika van vaak jonge regisseurs. De meeste vertoningen vinden in de bioscoop plaats, maar het festival heeft ook een apart (en gratis toegankelijk) Open Air programma.

7 t/m 10 augustus - klik hier voor meer informatie   

On the Roof Film Festival
Deze zomer kun je films kijken op een bijzondere locatie: het dak van de Vrije Universiteit aan de Amsterdamse Zuidas. Het festival is geheel in het Engels en alle films zijn geselecteerd uit het programma van World Cinema Amsterdam. Toegang via ticketverkoop.

3 t/m 6 september - klik hier voor meer informatie

NEMO Zomerdak
In samenwerking met Kriterion organiseert NEMO Science Museum een openluchtbios op het dak. Elke film wordt voorzien van een korte inleiding van Brein in Beeld. De titels worden eind juli bekend gemaakt. Toegang via ticketverkoop.

21 juni t/m 5 september - klik hier voor meer informatie

Drijf-in Cinema
Bij Drijf-in Cinema kun je dobberend vanuit een bootje op 't IJ films kijken. De film Amsterdamned wordt met Engelse ondertiteling vertoond en The Hitman's Bodyguard met Nederlandse ondertiteling. Toegang via ticketverkoop.

9 t/m 10 augustus - klik hier voor meer informatie

Movies at the Hermitage
Deze nazomer vertoont de Hermitage Amsterdam vijf dagen lang films in de binnentuin. Iedere film wordt ingeleid door een curator.

28 augustus t/m 1 september - klik hier voor meer informatie

World Cinema Festival Amsterdam, 7 t/m 10 augustus

Pluk de Nacht Amsterdam
Een van de grotere openluchtfestivals met gratis toegankelijke filmvertoningen. Pluk de Nacht heeft een interessante programmering met films die ten onrechte niet (of nauwelijks) in de bioscoop te zien zijn geweest.

14 t/m 24 augustus - klik hier voor meer informatie

Bijlmerbios
Op een toffe locatie in het hart van de Bijlmer, pal onder metrostation Kraaiennest, is deze zomer de Bijlmerbios weer te vinden. Het driedaagse festival is gratis toegankelijk. Het filmprogramma wordt nog bekend gemaakt via de facebookpagina van Bijlmerbios.

30 augustus t/m 1 september - klik hier voor meer informatie

Metro Movies
Metrostation Bullewijk in Amsterdam-Zuidoost wordt dit jaar weer omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Het volledige programma staat vanaf 1 september online op de website. Bekijk hier het filmprogramma van vorig jaar.

20 t/m 22 september - klik hier voor meer informatie

West Beach Filmfestival
Het West Beach Filmfestival aan de Sloterplas keert voor de 16e keer terug. Naast een groot aanbod van zowel klassieke als recente films uit binnen- en buitenland krijgt ook aanstormend filmtalent een podium. Bezoek de facebookpagina voor de programmering.

15 t/m 21 september

Het Ketelhuis in de Openlucht
Bij het filmtheater op de Westergastfabriek wordt na twee jaar stilte weer een openluchtbioscoop georganiseerd. Het programma bestaat uit vijf recente films en een klassieker begeleid door live muziek in de openlucht. Op Borgman na zijn alle films Nederlands ondertiteld.

16 augustus t/m 21 september - klik hier voor meer informatie

Film in het Park
VERS en VondelCS organiseren de derde editie van Film in het Park. Vijf avonden lang kun je buiten op het bordes van VondelCS genieten van korte en lange films van veelbelovend Nederlands talent. Naast het vertonen van de films zullen ook de filmmakers zelf aanwezig zijn om te vertellen over het maakproces. Houd de website in de gaten voor het programma, dat de komende weken bekend wordt gemaakt.

26 t/m 30 augustus - klik hier voor meer informatie

Cinema Soestdijk, 29 augustus t/m 6 september

Apeldoorn

Vue Openlucht Filmfestival
Midden op de veluwe in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn worden films in de buitenlucht vertoond. Het programma wordt binnenkort via de website bekendgemaakt. Toegang via ticketverkoop.

23 t/m 31 augustus - klik hier voor meer informatie

Buitenfilms bij Gigant
Op het Van Reekumplein tussen Gigant en Coda kun je deze zomer terecht in de buitenbios. Bekijk hier het filmprogramma. Tickets voor de buitenfilms zijn verkrijgbaar bij de kassa van Gigant en online.

12 juli t/m 23 augustus - klik hier voor meer informatie

Arnhem/Oosterbeek

Focus op het dak - openluchtcinema
Met een drankje in je hand en de wind door je haren kun je op het dak van Focus films kijken. Het filmprogramma varieert van actuele films en exclusieve voorpremières tot echte klassiekers, en van documentaires tot animatie.

vanaf 20 juli - klik hier voor meer informatie

Rosandepolder Drijf-In Filmavond
Op één van de laatste zomerse avonden wordt in samenwerking met het filmhuis Oosterbeek op de plas in de Rosandepolder een film vertoond. Gratis toegankelijk, maar de film is enkel te bekijken vanaf je eigen bootje of vanaf het drijvende terras.

14 september - klik hier voor meer informatie

Den Bosch

Buitenbios
Op de binnenplaats van de Verkadefabriek kunnen bezoekers twee maanden lang de nieuwste films en filmklassiekers bekijken. Bij regen wordt de film naar binnen verplaatst. Toegang via kaartverkoop.

5 juli t/m 31 augustus - klik hier voor meer informatie

Den Haag

Bios in de Buitenlucht
Op het buitenterras van Humanity House worden vijf weken lang IDFA-favorieten vertoond. De documentaires laten persoonlijke verhalen van mensen uit allerlei verschillende windstreken zien. Alle films zijn Engels ondertiteld. Toegang op ticketbasis.

1 t/m 29 augustus

Deventer

Film op de Brink
Het stadsplein van Deventer wordt deze zomer opnieuw omgetoverd tot een grote, gratis openluchtbioscoop. Tijdens het filmfestival in de buitenlucht wordt een mix van arthousefilms en winnaars van de Oscars getoond. Toegang is gratis.

22 t/m 24 augustus - klik hier voor meer informatie

 

Doetinchem

Buitenfilm Festival
Voor de 17e keer organiseren de vrijwilligers van het Gruitpoort filmhuis het gratis Buitenfilm Festival. Het programma bekijk je via de website. Toegang is gratis.

21 t/m 23 augustus - klik hier voor meer informatie

Drijf-in Cinema NDSM, 12 t/m 13 juli

Eindhoven

Natlab
Tijdens het openluchtfilmfestival van Natlab worden 22 verschillende romantische, vrolijke, spannende, aangrijpende en muzikale films vertoond. Bekijk hier het volledige filmprogramma. Toegang is gratis.

5 juli t/m 24 augustus - klik hier voor meer informatie

Heeg

Nachtkijkers Filmfestival
Midden in de Friese natuur vind je deze zomer twee openluchtschermen van het Nachtkijkers Filmfestival. Overdag kun je ontspannen bij het water en zijn er enkele optredens, en als de zon daalt beginnen de films. Het programma bestaat uit een mix van filmhuisfilms, documentaires, klassiekers en enkele Friese producties. De camping is bij de tickets inbegrepen.

23 t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

Hulst

ZomerFilm
Bij ZomerFilm kun je films zien op een groot scherm, omringd door lampjes in de bomen, kroonluchters en een uitgelichte molen. Op het terrein is horeca aanwezig, maar bezoekers kunnen ook zelf iets te drinken of te eten meenemen. Toegang is gratis.

16 t/m 17 augustus - klik hier voor meer informatie

Leeuwarden

Iepen Air Bios
Voor het tweede jaar programmeert de Iepen Air Bios in twee wijken van Leeuwarden films over samenleven in een snel veranderende wereld. Het eerste weekend strijkt de gratis buitenbios neer in het Dr. Zamenhofpark in Leeuwarden (30/31 augustus) en het weekend daarna in de wijk Bilgaard aan de rand van het Leeuwarder Bos (6/7 september). De vertoningen zijn gratis.

30/31 augustus & 6/7 september - klik hier voor meer informatie

Oss

Groene Engel BuitenBios on Tour
Groene Engel draait deze zomer films op vijf bijzondere locaties in Oss, Berghem, Megen, Lithoijen en Schaijk. Er staat een aantal stoelen, maar je kunt ook je favoriete strandstoel of picknickkleedje meenemen. Toegang is gratis, maar een kleine bijdrage wordt gewaardeerd.

8 augustus t/m 12 september - klik hier voor meer informatie

Rotterdam

Pleinbioscoop Rotterdam
Pleinbioscoop Rotterdam vertoont maar liefst negentien avonden lang films in het hartje van Rotterdam. Toegankelijk via ticketverkoop. Houd de facebookpagina in de gaten voor het volledige filmprogramma.

7 t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

Roffa Mon Amour Film Festival
Op de zevende editie van Roffa Mon Amour Film Festival komen zowel films van nieuwe makers als bekendere titels langs. Toegang op ticketbasis.

17 t/m 28 juli -  klik hier voor meer informatie

Summer Nights Film Festival
Zes zomerse filmavonden lang organiseren KINO en Pathé het Summer Nights Film Festival. Het programma bestaat uit voorpremières van de nieuwste films en een sing-a-long versie van de klassieker Grease. Tickets zijn online verkrijgbaar. Zowel de Cinevillepas als de Pathé Unlimited Card zijn geldig.

3 t/m 8 september - klik hier voor meer informatie

Soestdijk

Cinema Soestdijk
Cinema Soestdijk en het Nederlands Filmfestival vertonen deze zomer vijf films tegen het decor van Paleis Soestdijk. De filmavonden vinden plaats in de tuin aan de achterzijde van het paleis. Bezoekers zijn welkom met een eigen picknickmand en kleed of strandstoel, of kunnen vooraf een filmticket met zitplaats reserveren.

29 augustus t/m 6 september - klik hier voor meer informatie

Terschelling Openlucht Filmfestival, 3 t/m 9 augustus

Terschelling

Terschelling Openlucht Filmfestival
Zeven avonden achter elkaar kun je uiteenlopende feelgoodfilms bekijken op zeven verschillende buitenlocaties, verdeeld over het eiland. De ene keer zit je in het bos, de andere keer beland je in een weiland of met je voeten in het zand. Bij slecht weer wordt het openluchtfestival naar binnen verplaatst. Toegang op ticketbasis.

3 t/m 9 augustus  - klik hier voor meer informatie

Tilburg

Pop Up Cinema Zomerfilms
In de tuin van Theater de Nieuwe Vorst kunnen bezoekers deze zomer films bekijken. Bekijk hier het volledige filmprorgramma. Toegang is gratis.

11 juli t/m 15 augustus  - klik hier voor meer informatie

Utrecht

Pluk de Nacht Utrecht
Pluk de Nacht strijkt niet alleen in Amsterdam, maar ook in Utrecht neer. Het filmfestival heeft een interessante programmering met uitsluitend vertoningen van films die (nog) niet in Nederland zijn uitgebracht. De vertoningen zijn gratis toegankelijk.

31 juli t/m 4 augustus - klik hier voor meer informatie

Filmcafé Outdoor Cinema
Ook in het Filmcafé kun je deze zomer genieten van films in de buitenlucht. Het Filmcafé vertoont voornamelijk art-house films, maar ook klassiekers en films die je gewoon gezien moet hebben. Toegang is gratis. Houd de facebookpagina in de gaten voor de programmering.

vanaf 27 juni

Rooftop Cinema Leidsche Rijn
Op een dakterras met uitzicht over de skyline van Utrecht, worden dit jaar weer films vertoond door Pathé Utrecht Leidsche Rijn. Van vette actie tot romantische komedie en van sci-fi tot drama. Toegang via ticketverkoop.

Klik hier voor meer informatie

Buitenbios stadspark Oog in Al
Voor de eerste keer organiseert Oranje Wijkvereniging Oog in Al een bioscoopavond in het stadspark. Waarschijnlijk wordt een blokbuster uit 2018 gedraaid. De entree is gratis.

31 augustus - klik hier voor meer informatie

Cinema Buiten
Met een programma van films rondom de thema's reizen, miscommunicatie en conflict vertoont Hoogt on Tour voor het tweede jaar op rij films onder de sterren op unieke erfgoedlocaties in de stad en provincie Utrecht. Toegang op ticketbasis.

9 augustus t/m 8 september - klik hier voor meer informatie

Vlieland

Podium Vlieland
De hele zomervakantie (op dinsdag, donderdag en zaterdag) kun je gratis films kijken in de openluchtbioscoop van Vlieland. Iedere donderdag zijn er voorafgaand aan de film lezingen, excursies en colleges. Bij slecht weer wordt de film in een overdekte zaal vertoond.

6 juli t/m 29 augustus - klik hier voor meer informatie

Zwolle

Pop Up Cinema Celeplein
Het Fraterhuis viert de zomer het veertigjarige jubileum met een speciale reeks buitenfilms op het intieme Celeplein. In een select aantal weekenden zijn op vrijdag en zaterdag bij het vallen van de duisternis bijzondere titels te zien. Kaarten zijn van tevoren te reserveren. Dit is inclusief programmaboekje en koffie of thee voorafgaand aan de voorstelling.

24 mei t/m 14 september - klik hier voor meer informatie

Drijf-Inn Cinema
Na twee edities van 'Pathé aan de gracht' komt Pathé terug met een nieuwe editie: Drijf-Inn Cinema. De films kun je op of aan de gracht, vanuit je jacht, roeiboot, zitzak of klapstoel bekijken.

7 september - klik hier voor meer informatie

Ontbrekende evenementen?

Mis je filmvertoningen in de buitenlucht in bovenstaand overzicht, of organiseer je zelf een openluchtfilmfestival? Klik hier om de redactie van VPRO Cinema te mailen.