VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week drie klassiekers uit het animatie/komedie/misdaadgenre.

Net toegevoegd: Finding Nemo

Finding Dory verschijnt over enkele weken in de bioscoop, maar als we de eerste kritieken moeten geloven is het vervolg lang niet zo goed als het origineel uit 2003, waarin clownvis Marlin op zoek gaat naar zijn vermiste zoontje Nemo. Een bijzonder geslaagde familiefilm; fantasievol en uitbundig genoeg voor jonge kinderen, en met de humor en filmverwijzingen - horrorklassiekers als The Shining en Psycho komen langs – ook leuk voor volwassenen.

Actueel: Ferris Bueller's Day Off

Het was onlangs exact dertig jaar geleden dat deze klassieker in de Amerikaanse bioscoop verscheen: een briljante komedie over een scholdier die samen met een vriendin, een vriend en de Ferrari van diens vader een dagje gaat spijbelen in Chicago. Volgens acteur Ben Stein, die wereldberoemd werd door zijn piepkleine rolletje als economieleraar in de film, heeft Ferris Bueller's Day Off 'voor komische films dezelfde betekenis als Gone With the Wind had voor epische films.

Klassieker: Once Upon a Time in America

Een halve eeuw omspant deze epische misdaadfilm, de laatste van regisseur Sergio Leone, waarvoor hij bijna vier uur celluloid nodig had. Het lijkt een lange zit, maar eenmaal begonnen blijf je kijken. Het verhaal draait om Noodles (Robert De Niro) en Max (James Woods), twee onafscheidelijke criminelen in de Lower East Side van New York, en hun leven van diefstal, moord, schuld, verraad , eer en liefde.

Meer Netflix-tips