VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. de Duitse Oscar-inzending, een komedie over filmmaken van Michel Gondry en de Nederlandse feelgoodfilm Rocco & Sjuul.

Le livre des solutions (Michel Gondry)

Regisseur Marc kan de eindeloze kritiek vanuit de producenten op zijn film niet verdragen en vlucht met zijn editor om het project in alle rust af te kunnen maken. Ook daar blijkt het einde nog lang niet in zicht: zijn creativiteit uit zich in eindeloze ideeën die het proces blijven onderbreken.

VPRO Cinema (★★★) 'Sommige ideeën pakken beter uit dan andere'
de Volkskrant (★★) 'Is te veel een kluchtig zelfportret'
De Morgen (★★) 'Toont wat Gondry op zijn slechtst zo ergerlijk maakt'
HUMO (★★★½) 'Bijzonder accuraat portret van een manisch-depressief man'

Rocco & Sjuul (Anna van der Heide)

Voor mantelzorgster en oma Sjuul (Beppie Melissen) gaat het leven zijn gangetje totdat ze haar jeugdliefde weer ontmoet, de avontuurlijke en flamboyante Rocco (Sabri Saad El-Hamus), met wie ze vroeger heeft gedanst. Hun opbloeiende verliefdheid zorgt voor onenigheid in de families.

VPRO Cinema (★★★) 'Sympathieke feelgoodfilm'
de Volkskrant (★★★) 'Vooral plezierig voor de Omroep Max-liefhebber'
NRC (★★★★) 'Veel van zijn charme is te danken aan de hoofdrolspelers'
Het Parool 'Wat geforceerd en clichématig'

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (Francis Lawrence)

In deze Hunger Games-prequel volgen we een jonge Coriolanus Snow die de laatste hoop is van zijn uit de gratie geraakte familie. Om het voortbestaan van de ooit zo machtige familie in het Capitool te redden, wordt Snow - met tegenzin - mentor van Lucy Gray Baird, een tribuut uit het arme district 12.

VPRO Cinema (★★) 'Snows innerlijke strijd wordt nogal haastig verteld'
de Volkskrant (★★★★) 'De beste Hunger Games-film tot nu toe'
NRC (★★) 'De plot is een rommelpotje'
AD (★★★) 'Bezwijkt bijna onder zijn eigen ambities'

Youth (Wang Bing)

In de stad Zhili komen jonge arbeiders uit alle plattelandsgebieden samen om in de textielindustrie te gaan werken. Ze zijn begin twintig, delen slaapzalen en kletsen in de gangen. Ze werken onvermoeibaar om op een dag een gezin te kunnen stichten, een huis te kunnen kopen of een eigen werkplaats te kunnen opzetten.

NRC (★★★★) 'Nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Wang Bing'
The Guardian (★★★★) 'The hope and idealism of the workers is moving'
New York Times 'The experience of feeling trapped is difficult to shake'
VOX 'An extraordinary documentary'

The Eternal Memory (Maite Alberdi)

Documentaire over de gevierde Chileense journalist Augusto Góngora en zijn vrouw, actrice en Chileense Minister van Cultuur, Paulina Urrutia. Nadat Góngora in 2014 met de ziekte van Alzheimer werd gediagnostiseerd, wordt het de taak van zijn vrouw Paulina om het geheugen van haar man levend te houden.

de Volkskrant (★★★) 'Hengelt iets te opzichtig naar tranen'
NRC (★★★) 'Liefdevol, aangrijpend, inspirerend'
Filmkrant 'Bewonderenswaardige montage'

Norwegian Dream (Leiv Igor Devold)

Robert, een Poolse immigrant die werkt in een visfabriek in Noorwegen, is gekomen om geld te verdienen om de schulden van zijn moeder af te betalen. Robert realiseert zich dat hij gevoelens heeft voor zijn collega Ivar. Uit angst verbergt hij zijn gevoelens, vooral wanneer blijkt dat Ivar aan voguing doet en een aspirant drag queen is.

Filmkrant 'De film zegt minder dan die zich had voorgenomen'

Malum (Anthony DiBlasi)

De pas benoemde politieagent Jessica wordt toegewezen aan de laatste dienst in een buiten gebruik gesteld politiebureau waar jaren geleden een beruchte, wrede sekte ten onder ging. Als enige agent in het gebouw wordt ze al snel geconfronteerd met angstaanjagende bovennatuurlijke gebeurtenissen.

Austin Chronicle (★★) 'Its ambitions outstripped its grasp'

elke vrijdag