• vpro gids
    • vpro gids voorpagina
    • programmagids
    • veelgestelde vragen
    • cookies & privacy
  • cinema
    • voorpagina vpro cinema 

      De grootste, meest complete Nederlandstalige website over film én series, boordevol recensies, interviews, video's en verslagen van de belangrijkste filmfestivals in binnen- en buitenland. Lees verder

      nieuwsbrief 

      contact

  • films
    • Uitgelicht
    • Films op TV
    • Films in de bioscoop
    • Films on demand
  • series
    • Uitgelicht
    • Series
    • Series op Netflix
  • VPRO Cinema is onderdeel van VPRO Gids

inloggen
Zoek
inloggen bij uw vpro account
log in

Log in met gebruikersnaam en wachtwoord

nog geen vpro account?
registreer

Registreer een account en gebruik je VPRO Gids abonnement ook op de website. Beoordeel films op VPRO Cinema en laat je waarschuwen wanneer je favoriete films op televisie zijn. Meer weten?

name
email

Op je profielpagina kun je de status van je VPRO Gids abonnement controleren. Je account geeft ook toegang tot de instellingen voor persoonlijke diensten op websites en apps van de VPRO.

mijn instellingen
VPRO gids Cinema Nieuwsbrief
mijn account log uit

U bent hier:

  1. cinema
  2. lees
  3. alle artikelen
  4. recensies

  • Duidelijk goed-kwaadspectrum

    The Help van Tate Taylor
    22 december 2011

    Een rasechte feelgood-tranentrekker, waarbij het wegsmeltende racisme van een blank personage de katalysator is voor verandering in Amerika. Dat is Tate Taylors verfilming van de bestseller The Help van Kathryn Stockett, over de spanningen tussen blanken en Afro-Amerikanen in het zuiden van Amerika in de jaren zestig. Dat de roman werd geselecteerd als boek van de week door Oprah Winfrey is meteen een indicatie dat er waarschijnlijk flink aan de emotiesnaren geplukt gaat worden.

  • Recensie: Mission Impossible – Ghost Protocol

    Mission Impossible als animatie
    21 december 2011

    Heel logisch eigenlijk, de keuze voor Brad Bird als regisseur van het vierde deel in de Mission Impossible-reeks. Met The Iron Giant, The Incredibles en Ratatouille toonde hij zich een meester van de luchtige actiefilm. Dat die films getekend waren, ach, dat is een detail – Bird benadert Mission: Impossible gewoon weer als animatiefilm.

  • Prettig gestoord Driekoningenverhaal

    En waar de sterre bleef stille staan van Gust Van Den Berghe
    21 december 2011

    Alleen grote talenten leveren zo’n overrompelend debuut af als de jonge Vlaming Gust Van den Berghe met En waar de sterre bleef stille staan. Zijn adaptatie van Felix Timmermans’ gelijknamige mirakelspel uit 1924 is een anarchistische en prettig gestoorde variant op het Driekoningenverhaal, die onvermijdelijk in je hoofd blijft nagalmen omdat er zo lastig vat op te krijgen is. Dat zag ook het Filmfestival van Cannes, dat de film in 2010 meteen selecteerde voor de Quinzaine Des Réalisateurs.

  • Sympathieke vertelling, niets meer

    The Rum Diary van Bruce Robinson
    21 december 2011

    Johnny Depp en Hunter S. Thompson, twee namen die filmliefhebbers na Fear and Loathing in Las Vegas graag samen in één zin horen.

  • Wat de Britten niet durfden

    Tinker Tailor Soldier Spy van Tomas Alfredson
    14 december 2011

    Eigenlijk zou je de Britse spionnenthriller Tinker Tailor Soldier Spy moeten zien zonder enige voorkennis. Je zou de roman van John le Carré, waarop hij gebaseerd is, niet moeten hebben gelezen, en de gelijknamige BBC-serie uit 1979 niet moeten hebben gezien. Anders ga je toch maar vergelijken.

  • Bevroren lusteloosheidspoëzie

    Winter Vacation van Hongqi Li
    14 december 2011

    Mongolië, dat hier meestal de bioscoop bereikt in romantische beelden van het nomadenleven op de toendra (The Story of the Wheeping Camel, Khadak, The Two Horses of Genghis Khan), krijgt in Winter Vacation een heel ander gezicht.

  • Negentiende-eeuwse James Bond

    Sherlock Holmes: A Game of Shadows van Guy Ritchie
    14 december 2011

    Het is voorstelbaar dat Sir Arthur Conan Doyle zich even omdraaide in zijn graf toen in 2009 Guy Ritchies interpretatie van zijn klassieke detectivehelden in de bioscoop verscheen. In de vertolking van Robert Downey Jr. en Jude Law mompelen Sherlock Holmes en Dr. Watson quasi-gevatte oneliners terwijl ze in slowmotion de vloer aanvegen met allerhande negentiende-eeuws gespuis. En het avontuur dat ze beleefden was niet eens gebaseerd op een oorspronkelijk verhaal.

  • Verstoorde moeder-dochterrelatie

    Old Cats van Sebastián Silva en Pedro Peirano
    14 december 2011

    Old Cats is een bijzonder kleinood over bloedbanden en dementie, liefde en vergeving. ‘Ze is zo hard als steen; koud en egoïstisch. En ze heeft nooit van me gehouden,’ schreeuwt dochter Rosario richting haar stiefvader. De verbeten (eind)veertiger had zich in de badkamer van het ouderlijk huis in het oude centrum van de Chileense hoofdstad Santiago opgesloten om nog maar wat coke te snuiven, nadat een bezoekje aan haar oude moeder Isadora voor de zoveelste keer vreselijk uit de hand was gelopen.

  • Bitterzoete taart des levens

    Les bien-aimés van Christophe Honoré
    14 december 2011

    De enige professionele zanger in Les bien-aimés zingt geen noot. Michel Delpech, met liedjes als ‘Pour un flirt’, ‘Wight is Wight’ en ‘Quand j’étais chanteur’ zeer populair in het Frankrijk van de jaren zeventig, leent hier als acteur zijn stem slechts aan gesproken woord.

  • Friese zombies

    New Kids Nitro van Steffen Haars en Flip van der Kuil
    11 december 2011

    De tuffende, vloekende en vernielende bierdrinkers zijn terug en ze gaan van Turbo naar Nitro! Wat betreft de titel dan, de film zelf lijkt namelijk in een versnelling lager te draaien dan zijn voorganger. De grapdichtheid is omlaag, de extremen zijn, op enkele uitzonderingen na, afgezwakt, de dialogen zijn minder scherp en het verhaal is meer richting de mainstream. Toch blijft het concept van Steffen Haars en Flip van der Kuil in de kern sterk genoeg om er geregeld bij in de lach te schieten.

  • Heibel op het schoolplein

    Carnage van Roman Polanski
    7 december 2011

    Een film die zich in real time afspeelt binnen vier muren, laat dat maar aan Roman Polanski over. De Frans-Poolse regisseur, 78 intussen, heeft een voorliefde voor beklemmende locaties: boten (Knife in the Water, Bitter Moon), eilanden (Cul-de-Sac, The Ghostwriter) en appartementen (Repulsion, Rosemary’s Baby). In hun gevangenschap tonen zijn personages hun ware, getergde aard.

  • Shakesperiaans spektakel

    Anonymous van Roland Emmerich
    7 december 2011

    Wat een heerlijke, fantastische rommel. Nadat Roland Emmerich in Independence Day, The Day After Tomorrow en 2012 drie keer de wereld liet vergaan, wilde de blockbusterkoning een keer iets anders. Het werd een kostuumdrama over Shakespeare. Of preciezer, een kostuumdrama over de van tijd tot tijd opspelende ‘Oxfordiaanse’ theorie dat ’s werelds beroemdste toneelstukken niet van een ongeletterde plebejer zijn, maar in werkelijkheid van Edward de Vere, de zeventiende Graaf van Oxford. Een theorie die bijna niemand serieus neemt.

  • Recensie: Hysteria

    Klaarkomen in Victoriaans Engeland
    7 december 2011

    Hysteria wordt geafficheerd als een komedie over de uitvinding van de vibrator. Klinkt spannend, maar in Tanya Wexlers romantische komedie zit geen seconde bloot. Al zien we wel een heleboel dames klaarkomen.

  • Recensie: Puss in Boots

    Spetterend kattenkwaad in animatiefilm van Chris Miller
    7 december 2011

    De Gelaarsde Kat uit de laatste drie Shrek-films bleek bij het publiek zo lekker te vallen dat animatiestudio Dreamworks besloot het beest zijn eigen film te geven. Puss in Boots werd een prequel, die zich afspeelt voordat Puss in Shrek 2 het pad kruist van de vloekende groene oger en wij kennis maken met die fonkelende grote zwarte ogen die zijn handelsmerk werden. Riekt dat naar het uitmelken van een beproefd concept? Jazeker. Toch kan Puss in Boots helemaal op zijn eigen poten staan.

  • One Flew Over the Cuckoo’s Nest op een Noors eiland

    King of Devil’s Island van Marius Holst
    7 december 2011

    Bastøy, dat is de naam van het eiland waar begin twintigste eeuw jongens naartoe werden gestuurd om heropgevoed te worden. Kansarme, sociaal onaangepaste jongens tussen de acht en achttien jaar. Een soort werkkamp eigenlijk, maar de bedoelingen waren goed. Toch kwamen de jongens in 1915 in opstand tegen de harde en ongevoelige behandeling door de volwassenen. En even waren zij de baas op het eiland. Totdat het leger kwam.

  • Meer kunstenaar dan kok

    El Bulli van Gereon Wetzel op dvd
    2 december 2011

    In het najaar sloot het wereldvermaarde 3-sterren restaurant El Bulli definitief zijn deuren. Sindsdien is het bashen van het restaurant én kok en eigenaar Ferran Adrià opeens ‘bon ton’ – zo gaan die dingen.

  • Morele strijd op afstand

    The Hunter van Rafi Pitts
    30 november 2011

    Zijn neorealistische western, noemde de Iraans​/​Franse filmmaker Rafi Pitts The Hunter onlangs in een interview. Misschien komt dat nog het dichtst bij een film die halverwege verandert van een broeierig drama in een soort metafysische actiefilm waarin de strijd op leven en dood wordt uitgevochten in een bosachtig niemandsland buiten de hoofdstad Teheran.

  • Anders zijn binnen aaibare kaders

    Dolfje Weerwolfje van Joram Lürsen
    30 november 2011

    Dolfje Weerwolfje, de verfilming van Paul van Loons gelijknamige kinderboek over een jongetje dat vanaf zijn zevende verjaardag maandelijks in een weerwolfje verandert, is geen kinderversie geworden van Dr. Jekyll and Mr. Hyde.

  • Arthouse horror

    We Need To Talk About Kevin van Lynne Ramsay
    30 november 2011

    Wat doe je als jouw zoon op school een bloedbad heeft aangericht? Geen vraag die een moeder zich graag stelt, maar Lionel (geboren: Margaret Ann) Shriver maakte dat het prikkelende uitgangspunt van haar bestseller We Need To Talk About Kevin (2003). De Schotse filmmaakster Lynne Ramsay, die het boek verfilmde, vond dat niet de belangrijkste vraag die in het boek gesteld werd. Zij behield het raamwerk, maar zoomde in op de vraag: Wat doe je als moeder als je ontdekt dat niet van je kind houdt.

  • Buddy-komedie over kanker

    50/50 van Jonathan Levine
    30 november 2011

    50​/​50, dat is de kans op overleving die de 27-jarige Adam (Joseph Gordon-Levitt) wordt voorgehouden nadat er een kwaadaardige tumor in zijn rug is ontdekt. Maar de titel zou ook kunnen slaan op de formule van de film: vijftig procent platte buddy-komedie, vijftig procent serieus kankerdrama. Klinkt als een slecht idee, maar het werkt.

  • pagina
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Laad meer

artikelen

    • Nieuws
    • Interviews
    • Recensies
    • Series
    • Alle artikelen

 
 

tips in je mailbox?

Abonneer je op de nieuwsbrieven van VPRO Cinema en ontvang twee keer per week tips voor de beste series en de beste films (bioscoop, televisie én Netflix) in je mailbox.

Abonneer je hier op de nieuwsbrieven →

De grootste, meest complete Nederlandstalige website over film én series, boordevol recensies, interviews, video's en verslagen van de belangrijkste filmfestivals in binnen- en buitenland. Lees meer over VPRO Cinema.

voorpagina →

nieuwsbrief →

contact →

 

 

films
Op tv, on demand en in de bioscoop →

series
Alles over series
 →
 

mijn profiel

Log in om films te beoordelen →

 

ⒸVPRO Gids  -  VPRO