Baz Luhrmann benaderd voor Napoleonserie

Spielberg bewerkt Kubricks droomproject voor HBO

Afgelopen lente maakte Steven Spielberg al bekend dat de ‘best film never made’ gemaakt zal worden als miniserie voor HBO. Hij had het over Stanley Kubricks onvoltooide biografie van Napoleon Bonaparte. Nu laat de Amerikaanse filmmaker weten dat Baz Luhrmann is benaderd om het project te regisseren.

In 1970, vlak voor de draaidagen, werd Kubricks epos plotseling van tafel geveegd door studio MGM, waar men de kosten van de productie te veel vonden oplopen, zeker nadat Sergey Bondarchuks Waterloo eerder dat jaar een financiële flop werd. Kubrick heeft daarna altijd geprobeerd het vertrouwen van de studiobazen terug te winnen, onder meer door brieven te schrijven waarin hij ze beloofde dat het de beste film ooit zou worden. Het heeft niet mogen baten. In 1999 stierf de legendarische regisseur zonder zijn droomproject te hebben voltooid.

Dat nieuwe producent HBO ook diep in de buidel zal moeten tasten staat al vast. Volgens een woordvoerder gaat Napoleon de grootschaligste miniserie van de zender tot nu toe worden. Spielberg zelf is bezig met het bewerken van Kubricks enorme scenario. Hij zegt te hopen snel een afspraak met Luhrmann te kunnen maken, die eerder dit jaar de flamboyante blockbuster The Great Gatsby afleverde.

Het is niet de eerste keer dat Spielberg zich aan een project van Stanley Kubrick waagt. Hij regisseerde A.I. Artificial Intelligence in 2001, nadat Kubrick de film vlak voor zijn dood aan hem had overgedragen.

Mocht Luhrmann zich aan de miniserie verbinden, dan heeft hij zich te onderscheiden van een vergelijkbaar project dat Warner Bros. aan het opzetten is met regisseur Rupert Sanders ( Snow White and the Huntsman).