Nominaties European Film Awards bekend

Oorlogswinter niet genomineerd

De nominaties voor de European Film Awards 2009 zijn bekend gemaakt. De Britse film Fish Tank, geproduceerd door onder anderen de Nederlander Kees Kasander, heeft drie nominaties op zak waaronder die van beste film. De Nederlandse inzending, Oorlogswinter van Martin Koolhoven, dingt niet mee naar één van de prijzen.

Fish Tank, de tweede film van Andrea Arnold, maakt naast de prijs voor beste film kans op die van beste regisseur. Hoofdrolspeelster Katie Jarvis, die in de film een meisje speelt dat verliefd wordt op de nieuwe vriend van haar moeder, is genomineerd voor beste actrice. De film draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen.

De Franse film Un prophète van Jacques Audiard heeft de meeste nominaties, namelijk zes. De film maakt onder andere kans op de prijs voor beste film, beste regisseur en beste acteur (Tahar Rahim ). Audiards film gaat over een tiener die in de gevangenis steeds verder verstrikt raakt in de criminaliteit en op den duur bendeleider wordt. Un prophète wordt in februari 2010 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en wordt vlak daarvoor vertoond op het filmfestival van Rotterdam (IFFR).

De European Film Awards worden op 12 december uitgereikt in het Duitse Bochum.

De volledige lijst met genomineerden