Israël 1997. Komedie van Joseph Pitchhadze. Met o.a. Eyal Shehter, Liat Glick, Ezra Kafri, Carmel Betto en Gideon Shemer.

VPRO Cinema

Speelfilmdebuut van in Georgi[KA3]e geboren Pitchhadze, afgestudeerd aan universiteit van Tel Aviv, werd meteen bekroond met eerste prijs op Filmfestival van Jerusalem en kreeg op Int. Filmfestival van Berlijn de Grote Prijs van de Oecumenische Jury. Architect Gary Razumov (Shehter) woont en werkt in Berlijn. Hij heeft alle banden met zijn verleden en vaderland verbroken. Tot hij verneemt dat zijn vader in Isra[KA3]el gestorven is. Eens in Isra[KA3]el komt hij erachter dat zijn vader helemaal niet dood is. Die is ontsnapt uit gevangenis waar hij opgesloten zat wegens spionage. Fanatiek geheim agent Wolf (Kafri) bezweert Gary het land niet te verlaten vooraleer zijn vader gevonden is. Samen met actrice (Glick), die hij in Tel Aviv ontmoette, begint hij met tegenzin aan zoektocht naar zijn vader. Het wordt een gedwongen confrontatie met zijn verleden. Vrij boeiende metafysische thriller, vermomd als roadfilm met aardig wat galgenhumor, geleverd door de geheime agenten. Moderne versie van parabel van de verloren zoon. Roept herinneringen op aan Wim Wenders, Tarantino (de personages) en Antonioni. Met erg klein budget gedraaid in korrelig zwart-wit met enkele fragmenten in kleur en op Super-8, wat indruk geeft van home movies.

credits

Regie:
Joseph Pitchhadze
Cast:
Eyal Shehter, Liat Glick, Ezra Kafri, Carmel Betto, Gideon Shemer, Fitcho Ben-Zur, Yehuda Lazarovitch, Yochanan Harrison
Productie:
Dubi Baruch, Jospeh Pitchhadze
Muziek:
Berry Sakharof
Jaar:
1997
Alt. titels:
Leneged Enayim Maaraviot
Genres:
Komedie, Thriller
Trefwoorden:
Road-movie, Tragikomedie, Spionage
Landen:
Israël

op televisie
0 uitzendingen