Duitsland 1998. Documentaire van Roland May. Met o.a. Soraya, Rino Barillari, Gianni Arduini, Lia Ave en Ardeshir Zahedi.

VPRO Cinema

Soraya Esfandiary werd in 1932 geboren uit een Duitse moeder en een adellijke Perzische vader. Amper zeventien werd ze in februari 1951 de echtgenote van de Sjah van Iran. Aan hun sprookjeshuwelijk kwam zeven jaar later een einde toen bleek dat Soraya geen kinderen kon krijgen. Toch bleef ze de rest van haar leven deel uitmaken van de jet-set. Ze leeft nu teruggetrokken in Parijs en al draagt ze nog steeds officiëel de titel van prinses, toch heeft ze sinds haar scheiding de sjah noch Iran teruggezien. De makers konden haar strikken voor een zeldzaam interview waarin ze herinneringen oproept aan haar jeugd, de ontmoeting met de sjah, die haar via een foto opmerkte, de zware opleiding en de woelige geschiedenis van Iran in de jaren 1950. In 1964 kon de Italiaanse producent Dino De Laurentiis haar strikken om de hoofdrol te spelen in het drieluik I TRE VOLTA, maar een filmcarrière zat er voor haar niet in. Tevens wordt haar tragisch liefdesleven uit de doeken gedaan. Een boeiend document over de 'Lady Di' van de jaren 1950-60, geschreven door regisseur May. Patrick Blank, Dieter Bellmann en Walter Niklaus spreken de commentaar. Christian Minder stond in voor de montage en Bjorn Kurt en Peter Klotz hanteerden de camera.

credits

Regie:
Roland May
Cast:
Soraya, Rino Barillari, Gianni Arduini, Lia Ave, Ardeshir Zahedi, Bijan Esfandiary, Ivano Davoli, Dino De Laurentiis, Jean De Roualle
Scenario:
Roland May
Productie:
Kirsten Burckschat, Heribert Schneiders, Gerolf Karwath, Helfried Spitra, Christoph Hauser
Jaar:
1998
Alt. titels:
Soraya
Genres:
Documentaire, Biografie, Historische film
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Legenden: Soraya (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken