Duitsland 1998. Documentaire van Willy Meyer. Met o.a. Joachim-Ernst Berendt, Willy Meyer, Ute Kannenberg, Joachim Kühn en Roger Willemsen.

VPRO Cinema

Middels een lang gesprek van Meyer en Kannenberg met Berendt wordt een overzicht gegeven van diens carrière. Berendt werd in 1922 geboren uit protestantse ouders die van Bach en Schubert hielden. Op negenjarige leeftijd kwam hij de eerste keer in contact met jazz. Jazz wordt verworpen door dictators, Hitler incluis, en dat was reden genoeg om zich ervoor te interesseren. Vanaf 1953 promootte hij jazz op de Duitse radio en in 1959 startte hij de tv-serie Jazz gehört und gesehen, een reeks die bijna vijftien jaar zou lopen en de allergrootsten van de internationale jazz zou introduceren voor een Duits publiek. Hij schreef tientallen boeken over het onderwerp, meestal met foto's van Bill Claxton, dé fotograaf van de jazz-wereld. In de jaren 1980 ging hij zich ook interesseren voor New Age en Free Jazz. De film wordt geïllustreerd met fragementen uit bovengenoemde tv-serie en toont reuzen als Duke Ellington, Thelonious Monk, Louis Armstrong, Miles David, Max Roach Combo, John Coltrane, enz., maar ook jongeren als Klaus Doldinger, Krzysztof Komeda en John McLaughlin. Een zalig toemaatje voor de fans is de uitvoering van I'm In Love With A Woman door Helen Humes, Sonny Terry, Brownie MacGhee en T.Bone Walker. Schitterende jazz-documentaire die ons door een halve eeuw muziek voert. Meyer schreef het scenario. De teksten werden ingesproken door Jutta Villinger en Burkhart Siedhoff. Arne Wanner stond in voor de montage en Hans-Peter Eckhardt voor de fotografie.

credits

Regie:
Willy Meyer
Cast:
Joachim-Ernst Berendt, Willy Meyer, Ute Kannenberg, Joachim Kühn, Roger Willemsen, Urszula Dudziak, Subhasj Maharaj, Markus Stockhausen, Jens Zygar
Productie:
Ulli Pfau, Bernd Heelthaler, Jan Bullerdieck, Uwe Leiber
Camera:
Hans-Peter Eckhardt
Jaar:
1998
Alt. titels:
Berendt, Joachim-Ernst, Vom Hören des Unerhörten, Messager du jazz, Le
Genres:
Documentaire, Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Jazz
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen