Oostenrijk 1996. Fantasy van Robert Dornhelm. Met o.a. Maria Schrader, Eva Herzig, Andreas Lust, George Kern en August Schmolzer.

VPRO Cinema

De oude showman Roberto trekt al heel zijn leven het land rond met zijn walvis. Op weg naar een klein dorpje in de Alpen bezwijkt hij aan een hartaaval. De walvis wordt door de dorpelingen op het marktplein ge[KA3]installeerd. Ze gaan op zoek naar een familielid van Roberto en vinden die in de persoon van Sophie Moor (Schrader), een jonge vrouw uit een verre stad. Op het moment dat Sophie in het dorp arriveert heeft de jonge bruid Maria (Herzig) juist haar vrijheid gekozen boven een huwelijk met Carl (Lust). Diep ontgoocheld weigert deze zijn plaats te verlaten tot Maria terugkeert of tot hij uitgegroeid is tot een monument, zoals de walvis. Sophie onderzoekt de walvis, waardoor ze de nieuwsgierigheid wekt van Carl. Samen dringen ze in het dier en raken betoverd door de magie die huist in de buik van de walvis. Hierdoor komt het dorp in de problemen. Een parodie op de typische zeemzoeterige Heimatfilm, maar gelijktijdig een schitterende parabel op de luxe en het comfort van de beschaving. De groteske en absurde humor doet denken aan Dario Fo, maar gaat helaas net iets minder ver. De originaliteit en het vlotte acteren vormen echter een pluspunt. Leuk bedacht sprookje voor volwassenen, geschreven door Michael Köhlmeier. Michi Riebl was verantwoordelijk voor de fotografie. Dolby Stereo.

credits

Regie:
Robert Dornhelm
Cast:
Maria Schrader, Eva Herzig, Andreas Lust, George Kern, August Schmolzer, Karl Merkatz, Bibian E. Zeller, Rudolf Wessely, Erwin Leder
Scenario:
Michael Köhlmeier
Productie:
Norbert Blecha
Camera:
Michi Riebl
Muziek:
Harold Kloser
Jaar:
1996
Alt. titels:
Unfisch, Der, Unfish, Sophies Wal
Genres:
Fantasy
Trefwoorden:
Fantasy, Satire
Landen:
Oostenrijk

op televisie
0 uitzendingen

Der Unfisch (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken