Verenigd Koninkrijk/Nederland/Canada 1996. Drama van Steve Ruggi. Met o.a. Anton Lesser, Anna Farnsworth, Vaughan Sivell, Steven Isserlis en Nancy B. Reich.

VPRO Cinema

Cellist Steven Isserlis trekt naar Duitsland om de laatste jaren uit te pluizen van zijn idool Robert Schumann en zijn vrouw Clara, die op het einde van diens leven (in 1856) vijf romances die Schumann schreef vernietigde. Clara (Farnsworth), op zich een verdienstelijke componiste en een talentrijke piano-virtuoze maakte veel reizen en stond er op dat Robert (Lesser) haar vergezelde. Aanvankelijk merkte ze niet dat hij steeds meer tekenen van manische depressie vertoonde, tot hij in 1852, na een zelfmoordpoging, opgenomen werd in een tehuis waar hij vier jaar later stierf. Isserlis zet alle gegevens op een rijtje en bezoekt achtereenvolgens Schumanns huis in Bonn en Dusseldorf om te eindigen in de kliniek in Endenich waar hij zijn laatste jaren doorbracht. Gesprekken met Schumann-kenners worden afgewisseld met gespeelde sc[KA2]enes uit het leven van Robert en Clara, met de nadruk op de relatie van die laatste met Johannes Brahms (Sivell). Op het einde van de film heeft Isserlis een gesprek met de geest van Clara die hem uitlegt waarom ze de laatste romances van haar echtgenoot verscheurde. Een boeiend verslag dat liefhebbers van klassieke muziek zeker zal aanspreken. Ruggi schreef zelf het scenario. Gemaakt ter gelegenheid van het Schumann-jaar.

credits

Regie:
Steve Ruggi
Cast:
Anton Lesser, Anna Farnsworth, Vaughan Sivell, Steven Isserlis, Nancy B. Reich, Christoph Eschenbach, John O'Shea, Joshua Bell, Joachim Draheim, Anna Farnworth
Productie:
Niv Fichman
Muziek:
Robert Schumann
Jaar:
1996
Alt. titels:
Robert Schumann
Genres:
Drama, Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek, Docudrama, Klassieke muziek
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Nederland, Canada

op televisie
0 uitzendingen

Schumann's Lost Romance (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken