Verenigde Staten 1987. Documentaire van Julian Schlossberg. Met o.a. Van Johnson, Vivian Blaine, Dane Clark, Jackie Cooper en Gloria DeHaven.

VPRO Cinema

Aanvankelijk was Hollywood niet erg geïnteresseerd in de gebeurtenissen in het Europa van de jaren 1930. Het duurde tot 1939, zes jaar nadat Hitler aan de macht kwam, dat de eerste anti-Duitse film in Hollywood gedraaid werd, nl. CONFESSIONS OF A NAZI-SPY. In 1940 groeide dit reeds aan tot vijf procent van de producties, die bovendien op controversen onthaald werden, daar men ze bestempelde als propaganda tegen Hitler. In die toestand kwam verandering op 7 december 1941 toen Pearl Harbour door Japan aangevallen werd. Veteraan acteur Van Johnson loodst ons doorheen vijf jaar Amerikaanse filmproductie, een periode waarin meer oorlogsfilms gedraaid werden dan in al de overige tijd samen. De bekendste acteurs en actrices spanden zich voor de wagen en traden op in promotie-films om bonds te verkopen t.g.v. de oorlogsvoering, of trokken naar de jongens aan het front om het moreel op te vijzelen. Een opvallend goede documentaire, geïllustreerd met fragmenten uit tientallen films, geschreven door Charles Badaracco en gemonteerd door Ken Brady. Een tiental vedetten uit die periode vertellen over hun filmervaringen tijdens WOII. Nieuw filmmateriaal werd ingeblikt door Ron Myrvik en Paul Savage.

credits

Regie:
Julian Schlossberg
Cast:
Van Johnson, Vivian Blaine, Dane Clark, Jackie Cooper, Gloria DeHaven, Evelyn Keyes, Joan Leslie, Roddy McDowall, Tony Randall, Sylvia Sydney
Scenario:
Charles Badaracco
Productie:
Julian Schlossberg, Milly Sherman, Jonathan Kaplan, Anthony Potenza
Camera:
Ron Myrvik
Jaar:
1987
Alt. titels:
War Years, The
Genres:
Documentaire
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen