Spanje/Frankrijk 1995. Thriller van Agustín Villaronga. Met o.a. Simon Callow, Marcè Pons, Bruno Todeschini, Rosa Novell en Alexandre Zloto.

VPRO Cinema

Een miljardair die is overleden, heeft zijn fortuin nagelaten aan zijn buitenechtelijke zoon Ren[KA1]e Mar[KA1]echal (Yrondi), die spoorloos blijkt te zijn. Major Owens (Callow) gaat op zoek, in de hoop als Ren[KA1]e`s voogd benoemd te worden zodat hij het vermogen mag beheren. Owens vertrekt van Panama, waar Ren[KA1]e`s moeder werd vermoord, naar Tahiti. Aan boord ontmoet hij Lotte (Pons), de ex-minnares van Ren[KA1]e en de enigszins scheel kijkende Alfred Mougins (Todeschini). Ze hebben alledrie hetzelfde doel: Ren[KA1]e vinden en er beter van worden. Naar de `exotische` roman van Georges Simenon, die hij in Florida aan het papier toevertrouwde na zijn lange reis door Latijns-Amerika (1934-35). Dit verhaal werd in boekvorm uitgegeven in 1947. Eerder al verfilmd onder dezelfde titel van Ralph Habib in 1958 met Martine Carol als Panamees animeermeisje die het geld zal krijgen, een vrij lachwekkende versie waarin de sjoemelaar door een haai wordt verscheurd. Villaronga`s versie is minder sensueel dan LE BLANC [KA2]A LUNETTES (1995) van Edouard Niermans en minder politiek gekleurd dan LE CRIME DE M. STIL (1995) van Claire Devers, twee andere tv-films naar 'Simenon des tropiques'. Villaronga ontweek de ansichtkaartplaatjes van Tahiti; het eerste deel van de film, dat in Panama is gesitueerd, is zelfs een pastiche van de klassieke Amerikaanse cinema van de jaren 1930. Af te dingen valt op Villaronga's versie is het trage, bij Simenon passende, tempo. Het scenario is van André Graill, Pierre Javaux en regisseur Villaronga. Het camerwerk is van Carles Gusi.

credits

Regie:
Agustín Villaronga
Cast:
Simon Callow, Marcè Pons, Bruno Todeschini, Rosa Novell, Alexandre Zloto, Alain Boule-Chevestrier, Frédéric Yrondi, Josep M. Domènech, Aracel Le Bruch, Jordi Serra, Jordi Dauder, Maito Fernandez, Cecilia Bellorin, Enric Arredongo, Jesusa Andany, Alain Sens-Cazenave, François Ellis, Colette Pietri-Audemas, Jean-Marie Barsinas, Jean Poteau, Marie Atger, Tiki Village
Scenario:
André Graill
Muziek:
Elisabeth Wiener, Liane Foly, Béatrice Thiriet
Jaar:
1995
Alt. titels:
Passager clandestin, Le, Passatger clandestí, El, Simenon des tropiques : Le passager clandestin
Genres:
Thriller, Mysterie, Avonturenfilm, Misdaad
Trefwoorden:
Avonturenfilm
Landen:
Spanje, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Le passager clandestin (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken